Infobar icon

Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 
Viete, ktoré sú 3 najzdravšie oleje na varenie?

najzdravšie oleje na varenie

Vybrať si olej na varenie je dnes pomerne ťažká úloha. V regáloch supermarketoch sa ich nachádzajú doslova desiatky a každý o sebe tvrdí, že je ten najlepší. Výber je o to ťažší, keď sa na vás z rôznych zdrojov valia neraz konfliktné informácie o zdravotných prínosoch, respektíve rizikách jednotlivých druhov olejov. Aby sme vám toto rozhodovanie uľahčili, pripravili sme pre vás stručný prehľad obsahujúci 3 oleje, ktoré sú na varenie tie najvhodnejšie.

1. Extra panenský olivový olej

Olivový olej je najznámejší medzi takzvanými zdravými olejmi. Hoci sa odporúča pre studenú kuchyňu a do šalátov, je možné ho použiť aj na varenie (no už menej na vyprážanie). Olivový olej je súčasťou stredomorskej kuchyne, ktorá sa dnes považuje za najzdravšiu na svete. Túto kuchyňu uznávajú mnohí ľudia dožívajúci sa vyše 100 rokov. Sú známe jeho účinky na predchádzanie srdcovocievnych ochorení, znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a reguláciu krvného cukru. Toto je zrejme aj hlavným dôvodom, prečo sa konzumácia olivového oleja medzi rokmi 1980 a 2015 zvýšila viac ako desať násobne. Olivový olej je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo extrémne dôležité.

Medzi hlavné zdravotné prínosy olivového oleja patria:

  • podporuje výkon a funkcie mozgu
  • predchádza degeneratívnym ochoreniam mozgu (demencia, Alzheimerová choroba)
  • zlepšuje náladu a koncentráciu
  • predchádza vzniku depresií
  • znižuje riziko rakoviny prsníka
  • predchádza a lieči cukrovku
  • zlepšuje zdravie pokožky (vďaka obsahu vitamínu E)

2. Extra panenský kokosový olej

Kokosový olej sa často považuje za najlepší olej na varenie, vrátanie vysmážania, pretože má jednu z najvyšších tepelných odolností, za čo vďačí mastným kyselinám so strednou dĺžkou reťazca. V minulosti bol démonizovaný kvôli jeho vysokému obsahu saturovaných tukov, avšak v súčasnosti sa ukázalo, že naše telo potrebuje tieto tuky rovnako ako ostatné druhy. Mastné kyseliny nachádzajúce sa v kokosovom oleji majú silné antimikrobiálne vlastnosti a sú ľahko stráviteľné. Ich menšia molekulárna veľkosť umožňuje, aby ich telo použilo pre okamžitú výrobu energie. Navyše, uvedene tuky sú spracovávané priamo v pečeni, a teda sa neukladajú v tele ako tukové tkanivo. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia veľa kokosového oleja, sú oveľa zdravší ako zvyšok populácie. Kokosový olej sa využíva aj pri takzvanej ketogénnej diéte, kedy telo nespaľuje cukor, ale ketóny vyrobené z kokosového oleja. Získava pri tom energiu pre mozog aj celé telo. O tejto diéte sa vraví, že dokáže vyliečiť mnohé vážne ochorenia – od Alzheimera až po rakovinu.

Medzi hlavné zdravotné prínosy kokosového oleja patria:

  • potláča v tele zápaly
  • podporuje chudnutie
  • predchádza vysokému krvnému tlaku
  • znižuje riziko srdcových ochorení
  • pomáha konvertovať zlý LDL cholesterol na dobrý HDL cholesterol v krvi

3. Avokádový olej

Zloženie avokádového oleja je podobné olivovému – ide primárne o mononenasýtené mastné kyseliny a menšie množstvo nasýtených a polynenasýtených tukov. Má pomerne vysoký bod prepálenia, preto je ideálny tak na studenú kuchyňu, ako aj na varenie. Ak varíte, prípadne smažíte s olejmi na vyšších teplotách ako je tento bod, vtedy dochádza ku vzniku nebezpečných trans-tukov, ktoré sa považujú za hlavnú príčinu chorôb srdca, rakoviny a ďalších chronických ochorení.

Medzi hlavné zdravotné prínosy avokádového oleja patria:

  • podporuje zdravé srdce
  • zlepšuje zrak a predchádza vzniku makulárnej degenerácie očí (obsahuje luteín)
  • podporuje zdravú pokožku
  • lieči psoriázu
  • neutralizuje voľné radikály
  • chráni pred oxidatívnym stresom
 
 
 
 
Najzdravšie oleje na varenie
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia