Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.
Historické súvislosti medzi chémiou a chorobami
Pozrime sa na stručnú históriu chemizácie uplynulého storočia a súvislosti, ktoré vás šokujú.
V roku 1900
- prakticky neexistuje alergia, astma a ochorenia v dôsledku zlyhania imunitného systému
- infarkt je prakticky neznámy - možno 1 človek zo 41 000 ľudí
- rakovinu majú 3 ľudia zo 100
- cukrovku má 1 človek zo 760 000 ľudí
- ako sladidlo sa používa melasa
Nasleduje 5 etáp moderného vývoja potravín.
1. etapa 1900 - 1939 = zrod systému syntetických náhrad
- objavené umelé sladidlo Sacharín
- objav a používanie MSG (Monosodium glutamate) - zvýrazňovač chuti jedla
- začína priemyslová syntéza vitamínov
- začína omieľanie obilných zŕn = rafinovaná biela múka
- rafinovaný cukor nahradzuje melasu - spotreba cca. 5 kg na osobu
- chemické hnojivá
- výroba ztužených rastlinných tukov z tekutého oleja
- výroba margarínov
- začiatok používania chlóru na ošetrenie pitnej vody
- syntetické chemické látky sa vyrábajú v množstve asi 450 000 kg ročne
- začiatok používania PCB (polychlorovaných bifenylov) na výrobu plastov, lepidiel, hydraulických kvapalín
2. etapa 1940 - 1961 = syntetické látky menia životný štýl
- výroba syntetických chemikálií sa zvyšuje 350x
- schválené používanie DES pre ženy (Diethylstilbestrol - chemická látka s hormonálnymi účinkami). Dnes sa zistilo, že DES spôsobuje rakovinu.
- používanie pohlavných hormonónov v živočíšnej výrobe
3. etapa 1962 - 1973 = migrácia syntetických toxínov
- výskum ukazuje, že toxické chemikálie migrujú cez životné prostredie a kontaminujú všetko živé
- 94% rýb obsahuje PCB
- PCB sa nachádza v prsných tkanivách u väčšiny žien
- MSG (glutamát sodný) je označený sa príčinu poškodenia mozgu najmä u mladých ľudí
- objavený Aspartam
4. etapa 1974 - 1997 = zhoršenie kvality jedla
- väčšina mäsa, rýb a mliečnych výrobkov, ak sú z priemyselného chovu, obsahuje rastové hormóny, antibiotiká, pesticídy a ďalšie jedy
- explózia upravených potravín, väčšinou zložených zo syntetických chemických prísad:
- farbivá
- konzervačné látky
- náhrady cukru
- chuťové stimulátory
- 1974 Aspartam schválený ako sladidlo
- 1975 objavené dôkazy, že zvieratá kŕmené Aspartamom trpeli záchvatmi a mozgovými nádormi
- fast foody sa stávajú hlavnou používanou reštauráciou
5. etapa 1998 - dnes = pod útokom
- syntetické chemické látky sa vyrábajú v množstve 63 000 000 000 kg ročne
- nová chemická látka je objavená každých 9 sekúnd
- spotrebováva sa 68 kg cukru ročne na osobu
Dôsledky
- astmou, alergiami a ochoreniami v dôsledku zlyhania imunity je postihnutých 300 miliónov ľudí
- infarkt je príčinou úmrtia cca. 50% ľudí
- rakovinu má každý 3. človek a umiera na ňu 6 miliónov ľudí ročne
- cukrovku má 20 ľudí zo 100
- 10% ľudí umiera na ochorenia tráviacej sústavy
- tieto choroby postihujú čoraz viac mladších ľudí
zdroj: Tomáš Kašpar: Nespechejte do rakve
Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.