Infobar icon

Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 
Historické súvislosti medzi chémiou a chorobami

chemia v potravinach

Pozrime sa na stručnú históriu chemizácie uplynulého storočia a súvislosti, ktoré vás šokujú.

V roku 1900

  • prakticky neexistuje alergia, astma a ochorenia v dôsledku zlyhania imunitného systému
  • infarkt je prakticky neznámy - možno 1 človek zo 41 000 ľudí
  • rakovinu majú 3 ľudia zo 100
  • cukrovku má 1 človek zo 760 000 ľudí
  • ako sladidlo sa používa melasa

Nasleduje 5 etáp moderného vývoja potravín.

1. etapa 1900 - 1939 = zrod systému syntetických náhrad

  • objavené umelé sladidlo Sacharín
  • objav a používanie MSG (Monosodium glutamate) - zvýrazňovač chuti jedla
  • začína priemyslová syntéza vitamínov
  • začína omieľanie obilných zŕn = rafinovaná biela múka
  • rafinovaný cukor nahradzuje melasu - spotreba cca. 5 kg na osobu
  • chemické hnojivá
  • výroba ztužených rastlinných tukov z tekutého oleja
  • výroba margarínov
  • začiatok používania chlóru na ošetrenie pitnej vody
  • syntetické chemické látky sa vyrábajú v množstve asi 450 000 kg ročne
  • začiatok používania PCB (polychlorovaných bifenylov) na výrobu plastov, lepidiel, hydraulických kvapalín

2. etapa 1940 - 1961 = syntetické látky menia životný štýl

  • výroba syntetických chemikálií sa zvyšuje 350x
  • schválené používanie DES pre ženy (Diethylstilbestrol - chemická látka s hormonálnymi účinkami). Dnes sa zistilo, že DES spôsobuje rakovinu.
  • používanie pohlavných hormonónov v živočíšnej výrobe

3. etapa 1962 - 1973 = migrácia syntetických toxínov

  • výskum ukazuje, že toxické chemikálie migrujú cez životné prostredie a kontaminujú všetko živé
  • 94% rýb obsahuje PCB
  • PCB sa nachádza v prsných tkanivách u väčšiny žien
  • MSG (glutamát sodný) je označený sa príčinu poškodenia mozgu najmä u mladých ľudí
  • objavený Aspartam

4. etapa 1974 - 1997 = zhoršenie kvality jedla

  • väčšina mäsa, rýb a mliečnych výrobkov, ak sú z priemyselného chovu, obsahuje rastové hormóny, antibiotiká, pesticídy a ďalšie jedy
  • explózia upravených potravín, väčšinou zložených zo syntetických chemických prísad:
    • farbivá
    • konzervačné látky
    • náhrady cukru
    • chuťové stimulátory
  • 1974 Aspartam schválený ako sladidlo
  • 1975 objavené dôkazy, že zvieratá kŕmené Aspartamom trpeli záchvatmi a mozgovými nádormi
  • fast foody sa stávajú hlavnou používanou reštauráciou

5. etapa 1998 - dnes = pod útokom

  • syntetické chemické látky sa vyrábajú v množstve 63 000 000 000 kg ročne
  • nová chemická látka je objavená každých 9 sekúnd
  • spotrebováva sa 68 kg cukru ročne na osobu

Dôsledky

  • astmou, alergiami a ochoreniami v dôsledku zlyhania imunity je postihnutých 300 miliónov ľudí
  • infarkt je príčinou úmrtia cca. 50% ľudí
  • rakovinu má každý 3. človek a umiera na ňu 6 miliónov ľudí ročne
  • cukrovku má 20 ľudí zo 100
  • 10% ľudí umiera na ochorenia tráviacej sústavy
  • tieto choroby postihujú čoraz viac mladších ľudí
zdroj: Tomáš Kašpar: Nespechejte do rakve
 
 
 
 

Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia