Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.
Celulózové ošatky
Ošatky sú nádoby, v ktorých nechávame cesto na chlieb prekvasiť (zväčšiť svoj objem). V ošatke sa chlieb nikdy nepečie, ale pred pečením sa z ošatky vyklopí na horúci plech alebo kameň na pečenie. Všetky naše ošatky sú vyrábané v Nemecku z prírodných materiálov bez použitia chemických prísad.
Celulózová ošatka lepšie drží teplo pri kvasení chleba než v ošatke z pedigu. Bochník sa z nej dobre vyklápa a neprichytáva sa na steny ošatky. Odporúčame vám aj textilné prikrývky, ktoré nepotrebujú impregnáciu a zaručia vám perfektný výsledok.
K ošatke odporúčame dokúpiť aj kefu na čistenie ošatiek a praktickú metličku na múku, ktorá očistí chlieb od prebytočnej múky pred pečením.
Ako zvoliť správnu veľkosť celulózovej ošatky?
Pri celulózových ošatkách výrobca odporúča sa riadiť váhou upečeného chleba. Ošatka, ktorá je veľkosťou (hmotnosťou) najbližšie k váhe upečeného chleba je správna ošatka.
Žltá alebo hnedá škvrna na ošatke? Dôkaz pravosti
Ak ste našli na ošatke tmavšiu škvrnu, je to dôkaz kvality použitého materiálu. Na výrobu týchto ošatiek sa používa 100% prírodná buničina z ekologických zdrojov, ktorá je bez akýchkoľvek chemikálií. Táto buničina sa vyrába stlačením čerstvého dreva na otočných kamenných valčekoch. Lignín, ktorý je súčasťou prírodného dreva, je súčasťou tohto materiálu ako druh prírodného „lepidla“. Ak na ošatkách nájdete žltú alebo hnedú škvrnu, verte, že je to je spôsobené prítomnosťou lignínu, ktorý môže zmeniť farbu v priebehu sušenia, alebo ako reakcia na slnečné svetlo. Je to dôkaz čerstvosti a kvality použitej buničiny.
Postup výroby celulózových ošatiek
Na výrobu buničiny z kmeňa stromov sa používa voda. Na každú ošatkovú formu je samostatný lisovací nástroj, do ktorého sa plní buničina. Z buničiny sa v lisovacom stroji pod vysokým tlakom vytlačí voda a zo zhutneného vláknitého materiálu vznikne forma čerstvej ošatky. Počas následného sušenia sa celulózové vlákna zosieťujú a zauzlia, čím forma získa mechanickú stabilitu. Po vysušení sa hrubé okraje foriem obrúsia a vykoná sa kontrola kvality, po ktorej sú formy pripravené na expedíciu.