Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Umeboshi - starý liek z Japonska

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.09.2022

Ďaleký východ je studnicou zdravých receptov a potravín. Umeboshi je jednou z potravín s množstvom blahodárnych účinkov na trávenie, vitalitu a celkové zdravie. Prečítajte si všetko podstatné.

ZOZNÁMTE SA S UMEBOSHI

Umeboshi je sušená slivka pochádzajúca z Japonska. Nie je novinkou na trhu. Využíva sa viac ako 1 000 rokov v tradičnej čínskej medicíne. Jej prvé priaznivé účinky zaznamenávali už Samuraji, ktorí tvrdili, že odháňa smrť. Je známa tiež ako kyslá slivka, japonská slivka alebo japonská marhuľa. Má intenzívnu kyslú chuť so slanými tónmi.

OBSAH ŽIVÍN

Typickú kyslú chuť vytvára kyselina citrónová, ktorej má umeboška na rozdávanie. Uľahčuje vstrebávanie zásaditých minerálov a odbúrava kyselinu mliečnu. Pýši sa množstvom mangánu, draslíka a vlákniny. Bohato zastúpené sú antioxidanty a vitamíny A a C. Jediné čo kyslá slivka postráda, sú kalórie a tuky.

7 ROČNÁ CESTA UMEBOŠKY

Plody slivky sa zbierajú na prelome mája a júna, kedy majú najvyššiu kyslosť. Umyjú sa a následne sa sušia na ryžových rohožiach niekoľko dní a nocí. Potom sa umiestnia do drevených sudov, posypú morskou soľou a pridajú Shiso listy. Tie sfarbia umeboshi do červeno-oranžovej farby. Celá zmes sa zaťaží závažím. Vplyvom tlaku a soli sa na dne nádoby nazhromaždí silne koncentrovaná šťava – umeocot. Takto nasolené slivky fermentujú v sudoch až 7 rokov.

3 ÚČINKY NA ZDRAVIE

NEUTRALIZUJE ORGANIZMUS

Najznámejším účinkom umeboshi sú zásadité vlastnosti. Bojujú proti nadmernej kyslosti v tele, tzv. prekysleniu. Pravidelný prísun udržiava v tele zásadité pH (alkalické pH 7,35). Sú účinným bojovníkom proti páleniu záhy, podporujú trávenie, peristaltiku čriev a pôsobia proti zápche a hnačke.

Konzumáciou 10 g umeboshi sa v tele zneutralizuje až 100 g skonzumovaného cukru.

RECEPT NA DLHOVEKOSŤ

Umebošky podporujú látkovú výmenu a zabezpečujú dostatok energie pre bunky pečene a obličiek. Dostatok energie podporuje vylučovanie jedov z tela na vyššej úrovni. Kombináciou tohto procesu a vysokého obsahu vitamínu C umeboshi spomaľujú oxidačný proces tela, pôsobia omladzujúco a zvyšujú celkovú vitalitu.

ANTIBAKTERIÁLNE VLASTNOSTI

Organické látky v slivke likvidujú mikróby, úplavice, baktérie, stafylokoky a tuberkulosis. Chránia ústnu dutinu a pôsobia účinne proti tvorbe zubného kazu a poškodeniu ďasien. Umeboshi znižuje množstvo baktérie Helikobakter, ktorá spôsobuje tráviace problémy. Pôsobí tiež ako prevencia a liečba rakoviny žalúdka.

INÉ POZITÍVA UMEBOSHI

  • znižujú telesnú teplotu
  • posilňujú kosti
  • uľavujú pri škriabaní krku a alergiách
  • zlepšujú stav srdcových záchvatov
  • uľavujú pri nevoľnosti spôsobenej cestovaním
  • pomôžu prekonať stav „opice“ po zvýšenej konzumácii alkoholu
  • chránia pečeň

ODPORÚČANÉ UŽÍVANIE UMEBOSHI

  • Plody umeboshi: užívať odporúčame ½ slivky ume 3x týždenne. Na zvýšenie imunity ½ slivky ume denne.
  • Umepasta: môžete pridať do šalátov, zmiešať s ryžou alebo na dochutenie jedál.
  • Umeocot: zdravá náhrada bežného octu.
  • Umetablety: na cesty, do práce, na výlety, pre deti – zdravotné benefity japonskej slivky stále po ruke. Už pár guličiek umetabliet dokáže neutralizovať cukor a nezdravé jedlo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia