Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

7 výživových doplnkov dôležitých pre vegánov

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.09.2022

Chcete prejsť na vegánsku stravu? Uistite sa, že bude obsahovať všetky podstatné živiny. Zaraďte do svojho jedálnička nasledujúce výživové doplnky.

Mnohí ľudia začínajú s vegánstvom tak, že zo stravy vylúčia mäso a všetky živočíšne produkty. Zabudnú ich však nahradiť rastlinnými alternatívami. Poradíme vám, na ktoré vitamíny a minerály by ste nemali zabúdať.

Vitamín B12 je základ

Vitamín B12 sa prirodzene nachádza iba v produktoch živočíšneho pôvodu. Nedostatok B12 sa prejavuje rýchlym vyčerpaním organizmu, únavou a zmenami nálad. Je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému.

Odporúčaný denný príjem je 2,4 mikrogramov. V poslednej dobe sa odporúča denná dávka 4 až 7 mikrogramov. Zvýšený príjem je potrebný najmä u tehotných a dojčiacich žien. Efektívne sa dá doplniť výživovými doplnkami. Vegáni si môžu hodnoty vitamínu B12 nechať pravidelne kontrolovať u lekára.

Trojica vápnik, zinok a železo

Vápnik je dôležitý minerál zodpovedajúci za kvalitu kostí, zubov a vlasov. Vegáni ho získavajú najmä z maku, brokolice, kelu, kapusty, cíceru, sóje či čiernej fazule. Odporúčaný denný príjem vápnika je pre väčšinu dospelých stanovený na 1 000 mg denne. Ak nedokážete vápnik doplniť z rastlinnej stravy, mali by ste zvážiť výživové doplnky. Na našom webe nájdete 100% vegan práškový nápoj vápnika a horčíka s vitamínom C.

Železo je esenciálny minerál a stopový prvok. Telo si ho nevie vyrobiť, preto je potrebné ho neustále dopĺňať. Hlavnou úlohou železa je prenášať kyslík v červených krvinkách do všetkých buniek tela. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu, únavu a poruchy imunity.

Prirodzene sa vyskytuje v obilninách a pseudoobilninách ako quinoa, ovos, pšenica či pšeno. Nájdete ho tiež v strukovinách alebo sójových produktoch ako tempeh či tofu. Vyskúšajte naše vegánske výživové doplnky lipozomálne železo s vitamínom C.

Zinok je dôležitý pre syntézu DNA a delenie buniek. Aktivuje viac ako 200 enzýmov a je súčasťou bunkových membrán. Je nevyhnutý pre zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Optimálna denná dávka zinku je 8 mg u žien a 11 mg u mužov. Môžete ho doplniť prostredníctvom lipomazálneho zinku v kombinácii s vitamínom C


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 47556292

Nezabúdajte na omega-3 mastné kyseliny

Pri vegánstve si dávajte pozor na dostatočný príjem omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tieto látky udržujú zdravé srdce a znižujú riziko srdcovo cievnych chorôb. Prirodzene sa vyskytujú najmä v mastnejších rybách (tuniak, losos). Nachádzajú sa tiež v chia semienkach a ľanových semienkach. Vyskúšajte náš nerafinovaný za studena lisovaný konopný olej s bohatým obsahom mastných kyselín.

Dopĺňajte jód

Denne by ste mali prijať aspoň 150 μg jódu. Podieľa sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy, ktorá ovplyvňuje množstvo funkcií v tele. Jód je dôležitý pre vývoj mozgu, správnu funkciu nervov a svalov.

Veľké množstvo jódu nájdete napríklad v morských riasach kombu, wakame či nori. Bohaté množstvo obsahuje aj arónia. Na e-shope ponúkame sušenú aróniu v BIO kvalite.

Myslite na selén

Selén je dôležitý pre tvorbu antioxidačných enzýmov. Pomáha bojovať proti každodennému oxidačnému stresu. Tiež ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy. Denný príjem by sa mal pohybovať od 55 po 200 μg. Najznámejším rastlinným zdrojom selénu sú para orechy. Odporúčame tiež efektívne doplnenie v podobe vegánskych kapsúl od Adelle Davis na e-shope DOBRIO.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia