Infobar icon

Odporúčame vám slovenský zázvorový nealkoholický nápoj ZINGI. Med, citrónová šťava, zázvorová šťava a nič viac. 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

5 tipov, ako žiť bez lepku zdravo a chutne

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
17.05.2022

Celiakia alebo citlivosť na lepok nie je koniec sveta. Bez lepku sa dá žiť zdravo a plnohodnotne. Pomôže vám niekoľko našich tipov.

Kde všade sa nachádza lepok?

Lepok alebo glutén je prírodná bielkovina prirodzene vyskytujúca sa v pšenici a príbuzných obilninách. Medzi najčastejšie potraviny s lepkom patrí múka, cestoviny, strúhanka, pšeničný škrob, kuskus, bulgur, müsli, granola či pečivo rôzneho druhu.

Typy obilnín, ktoré obsahujú lepok:

  • pšenica
  • žito
  • špalda
  • durum
  • jačmeň
  • semolina
  • ovos (s výnimkou bezlepkového ovsa)
  • kamut

Lepok nemá významnú nutričnú hodnotu, ale je dôležitý pri spracovaní múky. Vďaka lepku sa z múky pri spojení s vodou stáva lepkavá hmota. Dodáva cestu pružnosť a drží ho pohromade. Vďaka lepku je pečivo nádherne chrumkavé.

Pozorne čítať etikety sa oplatí

Vyhýbate sa lepku? Uistite sa, že potraviny v nákupnom košíku sú 100% bezlepkové. Je pravdepodobné, že v obchodoch budete zo začiatku tráviť trochu viac času. Študovanie malých písmenok na etiketách dá zabrať. V Európskej únii musí byť prítomnosť lepku v potravinách riadne označená. Všímajte si na obaloch symbol preškrtnutého klasu alebo nápis gluten-free.

Na e-shope DOBRIO si môžete byť istý zložením potravín bez lepku. V ponuke máme napríklad bezlepkové cestoviny vyrobené z bezlepkových semien zomletých na kamennom mlyne určenom na mletie výhradne plodín bez lepku. „Bezlepkáčov” určite potešia aj lahodné gluten-free maškrty alebo granola.

celiakia
Zdroj: 123rf.com, Image ID: 39712299

Nájdite si obľúbenú značku produktov bez lepku

Odporúčame nájsť si obľúbenú značku potravín bez lepku. Budete si tak na 100% istý  bezlepkovým zložením. Na e-shope DOBRIO nájdete BIO talianskeho výrobcu Antico Molino Rosso alebo La Finestra sul Cielo.

Majte v strave dostatok vlákniny

Celiatici alebo ľudia s citlivosťou na lepok prirodzene vylúčia z jedálnička obilniny ako prvé. V obilninách sa však nachádza množstvo vlákniny. Siahnite po bezlepkových potravinách s vysokým obsahom vlákniny.

Zo zeleniny je to najmä špargľa, ružičkový kel, baklažán, batáty, brokolica a artičoky. Z ovocia ide najmä o jablká, maliny, slivky, černice alebo hrozienka. Na doplnenie vlákniny slúžia aj mandle alebo konopné či chia semienka. Doprajte si tiež strukoviny ako fazuľa, šošovica, cícer alebo dajte šancu bezlepkovým obilninám.

bezlepkovy chlieb
Zdroj: 123rf.com, Image ID: 64963060

Pozor na skrytý lepok v strave

Glutén nájdete v pokrmoch, kde by ste to možno nečakali. Lepok obsahujú hranolky, krokety, klobásy, zemiakové placky, chipsy, zmrzlina, puding, čokoláda, horčica, kečup a mnohé sladkosti.

Pri bezlepkovej diéte je stávka na istotu ovocie, zelenina, semienka, orechy, ryby, vajcia, mäso v nespracovanom stave, mlieko a mliečne výrobky. Bez obáv môžete jesť obilniny ako pšeno, pohánka, kukurica, ryža, quinoa, bezlepkový ovos alebo amarant.

Bez výčitiek si môžete naďalej pochutnávať na pečive. Na internete nájdete množstvo receptov na prípravu bezlepkového chlebíka. Vyskúšajte tiež naše bezlepkové múky od výmyslu sveta.

A čo je najdôležitejšie, buďte k sebe láskavý. Lepok sa zo života nedá odstrániť zo dňa na deň. Zo začiatku to bude ťažké. Na život bez lepku si však postupne zvyknete.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia