Infobar icon

Odporúčame vám citrónovú šťavu zo Sicílie v BIO kvalite z dozretých sicílskych citrónov. Nie je robená z koncentrátu a neobsahuje žiadne pridané látky alebo konzervanty. Nie je riedená. Balená v skle.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Všetko o lipozomálnych vitamínoch: Aké majú účinky na zdravie?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
17.01.2023

Keď príde reč na vitamíny, väčšina z nás si predstaví rozmanité množstvo zdraviu prospešných produktov v úhľadne zabalených krabičkách na pultoch lekární. Vitamíny sú známe aj vďaka slovnému spojeniu lipozomálne vitamíny a minerály. Lipozomálne vitamíny si rýchlo získali na obľúbenosti. Kraľujú rebríčku vitamínov vďaka ich vlastnostiam, najmä vyššej vstrebateľnosti v porovnaní s bežne dostupnými produktmi.

Aké sú to lipozomálne vitamíny?

Poďme pekne od začiatku. Najväčším nedostatkom bežných foriem, ako sú tabletky, prášky alebo nápoje, je, že sa prevažná časť znehodnotí už v tráviacej sústave a na miesto určenia v našom tele sa dostane iba zlomok množstva uvedeného na obale výživového doplnku.

Lipozomálna forma má na rozdiel od bežných foriem 6-krát vyššiu vstrebateľnosť. Za to, že majú lipozomálne vitamíny najlepšiu účinnosť, vďačia modernej technológii, ktorá minerály a vitamíny obalí do malých nano čiastočiek tuku – do tela prirodzených lipozómov z lecitínu.

Lipozómy si môžete predstaviť ako mikročastice, ktoré sú použité na prenos účinnej látky. Právom tak ide o akúsi „superformu“ medzi vitamínmi.

Vedeli ste, že: Lipozomálne produkty majú iba dve možnosti konzervácie – sorban draselný alebo alkohol. Sorban drasený je vhodný pre omnoho širšiu cieľovú skupinu užívateľov – mladiství, tehotné a dojčiace ženy, šoféri a podobne. Výhodou sorbanu draselného je, že na rozdiel od alkoholu nemení výslednú chuť produktu.

Výhody lipozomálnych vitamínov

Okrem toho, že lipozomálne vitamíny sa vyznačujú efektívnou vstrebateľnosťou, majú aj ďalšie vlastnosti, pre ktoré sa po nich oplatí siahnuť:

  • dokážu preniknúť až do mozgu,
  • majú ich v obľube ľudia, ktorí majú problém s prehĺtaním tabletiek,
  • lipozómové vitamíny sú chránené pred znehodnotením,
  • naša tráviaca sústava ich lepšie toleruje,
  • najmodernejšia technológia výroby.

Napriek nespočetnému radu výhod lipozomálnych vitamínov pre ľudský organizmus je jeden faktor, ktorý môže pôsobiť odradzujúco. Cena týchto „supervitamínov“ je podstatne vyššia ako pri klasických produktoch. Dôvodom je špeciálny technologický postup, akým sa lipozomálne vitamíny vyrábajú.

 

ako funguje lipozomalny vitamin C

 

Najznámejšie lipozomálne vitamíny

Lipozomálnych vitamínov je v špecializovaných predajniach, prípadne v lekárňach naozaj rozmanité množstvo. Siahnuť môžete po samostatných vitamínoch ako C, D, B6 alebo po komplexe viacerých výživných látok. Aké účinky však majú lipozomálne vitamíny na vaše zdravie?

  1. Lipozomálny vitamín C: Potrebný a nenahraditeľný vitamín C podporuje obranyschopnosť organizmu, pomáha pri hojení rán, spolupracuje pri stavbe kostí, zubov a chrupaviek, je účinný antioxidant.
  2. Lipozomálny vitamín D3: Prirodzeným zdrojom tohto vitamínu je slnečné žiarenie. Telo potrebuje vitamín D prijímať aj v potrave. S rastúcim vekom taktiež klesá schopnosť organizmu vitamín D „produkovať", preto  je vhodné užívať ho ako výživový doplnok. Vitamín D prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, udržiavaniu zdravých kostí, správnemu fungovaniu svalstva, ako aj ochrane buniek pred oxidačným stresom.
  3. Lipozomálny B-komplex: Komplex 9 vitamínov skupiny B, vrátane B12 a kyseliny listovej vám dodajú energiu, zabezpečia správnu funkciu metabolizmu a podporia výkon. Vitamín B1, B2, B6, B12 prispievajú k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. Vitamín B6, B9, B12 prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému. Vitamín B1, B2, B6, B12 prispievajú k správnemu fungovaniu nervového systému. Vitamín B2, B6, B9, B12 prispievajú k zníženiu vyčerpania a únavy.
  4. Lipozomálne magnézium: Lipozomálne magnézium bojuje proti svalovým kŕčom, uvoľňuje nervové aj svalové napätie – má relaxačný účinok. Magnézium prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému a psychiky, pomáha nám udržiavať zdravé kosti a zuby, znižuje vyčerpanie a únavu.
  5. Lipozomálne železo: Železo ako jeden z najdôležitejších minerálov v ľudskom tele potrebujú červené krvinky na prenos kyslíka do všetkých buniek tela. Medzi príznaky nedostatku železa patrí anémia (chudokrvnosť), únava, bolesti hlavy, zimomravosť či búšenie srdca. Pravidelným užívaním železa minimalizujete vyčerpanie a únavu, železo pomáha správnemu fungovaniu imunitného systému, ako aj správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie.
  6. Lipozomálny zinok: Vďaka užívaniu zinku podporíte váš imunitný systém a zdravie pokožky. Okrem preukázateľného zlepšenia imunity napomáha zinok udržať zdravé kosti, vlasy, nechty, je prospešný pri správnej syntéze DNA, pri plodnosti a správnej reprodukčnej funkcii a pri ochrane buniek pred oxidačným stresom. Lipozomálna forma zinku navyše obsahuje aj vitamín C, spolu s ktorým zvyšuje svoju účinnosť.

Ako užívať lipozomálne vitamíny?

Lipozomálne vitamíny sú vhodné ako doplnok stravy. V našej ponuke nájdete minerály v prášku alebo v tabletovej forme. Ich užívanie je presne stanovené a mali by ste sa riadiť inštrukciami uvedenými priamo na produktoch. Stanovené denné dávky sa neodporúča prekročiť.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia