Infobar icon

Odporúčame vám citrónovú šťavu zo Sicílie v BIO kvalite z dozretých sicílskych citrónov. Nie je robená z koncentrátu a neobsahuje žiadne pridané látky alebo konzervanty. Nie je riedená. Balená v skle.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Viete, čo znamená označenie GPD pri reverznej osmóze?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.01.2024

Filtrácia vody hrá dôležitú úlohu v našom každodennom pití a keď si vyberieme systém reverznej osmózy, tak často vidíme na produkte hodnotu GPD. Viete, čo teda znamená GPD vo vode? Je vyššie GPD lepšie alebo nie? Vysvetlime si to v článku.

Čo znamená GPD pri reverznej osmóze?

GPD je jednotka prietoku vody, galón za deň, ktorú zvyčajne používame na vodnom filtri s reverznou osmózou. Kľúčový ukazovateľ na meranie výkonu čističky vody.

Ako príklad použijeme membránu Oregon 200 GPD:

Znamená to, že vodný systém s reverznou osmózou dokáže vyčistiť 200 galónov vody za deň (24H), čo zodpovedá 31 litrom vody za hodinu (1 galón sa približne rovná 3,75 litrom).

  • 200 galónov x 3,75 / 24 H = 31,25 l/H = 520 ml/min

Hovoríme len o základnom význame GPD, potom si vysvetlime faktory ovplyvňujúce GPD vodu.

Prietok (galónová voda vyprodukovaná za deň) je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim cenu, ako aj kvalitu membránového vodného filtra. Čím vyšší je tlak a teplota vody, tým lepšia je účinnosť a produktivita vodného filtra reverznej osmózy (v rámci štandardného rozsahu). Skutočný prietok v membráne GPD s reverznou osmózou závisí od tlaku a teploty vody vo vašej domácnosti.

Z našej skúsenosti dokáže Oregon s membránou 200 GPD v skutočnosti vyprodukovať 120 l/H, teda 0,5l vody za 15 sekúnd.

Tlak: prietok membránou je úmerný tlaku: čím vyšší tlak, tým väčší prietok.

Teplota: Zmena teploty vstupnej vody má veľký a citlivý vplyv na prietok (GPD) membránou. So zvyšujúcou sa teplotou sa prietok vody zvyšuje takmer lineárne.

Prečo by sme mali poznať význam GPD?

GPD je zameraný na meranie prietoku membránou, teda množstva pitnej vody za deň. Špecifikácie membrány GPD a výstupný prietok sú konzistentné, čím vyššie sú parametre špecifikácie, tým rýchlejší je prietok odpadovej vody. Môžeme si vybrať vodné filtre s reverznou osmózou podľa našich potrieb, počtu rodinných príslušníkov a rozpočtu.

Na trhu sú 2 všeobecné typy systémov reverznej osmózy pod drezom:

  • 50 ~ 100 GPD - reverzná osmóza s vodnou nádržou 
  • 200 GPD a viac - prietokové reverzné osmózy bez vodnej nádrže

Je vyššie GPD lepšie?

Hoci membrána s vysokým GPD zlepšuje výkon vodného filtra s reverznou osmózou, čelí aj niektorým novým problémom. Viac peňazí minieme na nákup osmotickej membrány s vyšším GPD. V porovnaní s 50 GPD čističkami vody sa náklady na 400G čističky vody zvyšujú najmenej o 60%.

Vďaka vysokému prietoku je životnosť membrány kratšia ako predtým, prietok odpadovej vody sa bude časom používania zmenšovať.

Na záver, každý z membránových vodných filtrov GPD má svoje výhody. Reverzná osmóza bez nádrže s GPD väčším ako 200 je pohodlná, rýchla a nezaberá príliš veľa miesta. Reverzná osmóza nádržou je lacnejšia, prietok a kvalita vody sú stabilnejšie a nie je príliš vysoká hodnota TDS prvej šálky vody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia