Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Tradičné potraviny, ktoré sa oplatí zaradiť do moderného jedálnička

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.09.2022

Naši predkovia jedávali najmä zemiaky, obilniny a strukoviny. Inšpirujte sa pri tvorbe moderného jedálnička tradičnými plodinami. Sú zdravé, ekologické a cenovo dostupné. Na e-shope DOBRIO ich nájdete v BIO kvalite.

Obilniny ako základ stravy

Slovenský národ sa vyznačoval skromnosťou. Veľkú časť jedálnička tvorila rastlinná strava. Mäso sa v minulosti konzumovalo raz za týždeň zvyčajne v nedeľu. Každodennú súčasť potravy predstavovali obilniny.

Obilniny sú z hľadiska pestovania nenáročné plodiny schopné rásť v rôznych podmienkach. Semená obsahujú dôležité živiny pre zdravie človeka. Sú významným zdrojom sacharidov (najmä ľahko stráviteľných polysacharidov), ktoré telo dobíjajú energiou.

Pýšia sa vysokým obsahom vlákniny dôležitej pre správne trávenie. Vláknina navyše vyvoláva pocit plnosti, napomáha k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi a drží ju v rovnováhe. Pôsobí preventívne proti chorobám ako cukrovka alebo rakovina hrubého čreva. Jedlá s obsahom vlákniny znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Naši predkovia obľubovali tradičné potraviny ako raž, pšenicu, pšeno, pohánku alebo ovos.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 149413464

Pšeno, ovos a pohánka - zázraky z prírody

Pšeno je univerzálna obilnina. Dá sa pripraviť na slano aj na sladko. Môžete ho použiť na prípravu polievok, rizota, placiek či slaných koláčov. Hodí sa do sladkých koláčov i raňajkovej kaše. Prekvapí vás rýchla príprava. Stačí ho 3-krát spariť horúcou vodou a variť 15 minút vo vode alebo rastlinnom mlieku. Jednoduché, však?

Pšeno je veľmi chutné, prirodzene bezlepkové a ľahko stráviteľné. Na stránke DOBRIO ho môžete kúpiť v BIO kvalite od talianskej značky fior di loto.

Mnohí si mylne myslia, že ovos je len potrava pre kone. Ovos je mimoriadne chutná obilnina bohatá na živiny, minerály a vitamíny. Obsahuje dvojnásobné množstvo tukov, bielkovín a cukrov ako pšenica. Môžete ho použiť na prípravu lahodného šalátu v kombinácii so zeleninou. Ovos je tiež ideálna príloha k mäsovým i zeleninovým pokrmom. Na e-shope DOBRIO nájdete ovos lúpaný v BIO kvalite.

Pohánka sa kedysi považovala za plodinu chudobných. Dnes si našla miesto v modernej gastronómii vďaka unikátnej chuti a vysokému obsahu zdraviu prospešných látok. Ukrýva v sebe vzácny vitamín P - flavonoid rutín. Ochraňuje cievy pred voľnými radikálmi. Výborne chutí na sladko i na slano. Môžete ju použiť ako prílohu namiesto ryže, zemiakov či kuskusu. Vyskúšajte našu BIO lúpanú pohánku od značky fior di loto.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 37639744

Strukoviny - ideálna náhrada mäsa

K dôležitým potravinám v minulosti patrili strukoviny. Sú plné rastlinných bielkovín, sacharidov a vlákniny. Zasýtia na veľmi dlhý čas. Jednoducho - ideálna náhrada mäsa pre vegánov a vegeteriánov.

Mnohí sa vyhýbajú strukovinám z dôvodu nafukovania. Môžete tomu predísť vhodnou prípravou. Strukoviny pred varením namočte vo vode aspoň na 8 - 12 hodín. Látky spôsobujúce nafukovanie sa vylúčia do vody. Nafukovanie môžete eliminovať aj pridaním vhodných korenín napríklad rasce alebo saturejky.

Naši predkovia obľubovali najmä šošovicu, bielu fazuľu, cícer a bôb. Zelená šošovica je chuťovo najvýraznejšia.

Vyskúšajte tiež kvalitnú fazuľu vypestovanú slovenskými farmármi. Hodí sa do polievok, placiek, vegánskeho guláša alebo omáčok. Má lahodnú krémovú konzistenciu a maslovú chuť.

Článok uzatvárame cícerom. Vyznačuje sa jemnou orieškovou chuťou. Je prirodzene bezlepkový a mimoriadne chutný. Výborne sa dopĺňa s pórom. Odporúčame vyskúšať domáci cícerový hummus alebo polievku.

Veríme, že sme vás inšpirovali a tradičné potraviny sa stanú bežnou súčasťou modernej kuchyne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia