Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

TOP 6 zdravotných účinkov zázvoru

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.09.2022

Zázvor, alebo ďumbier lekársky, je rastlina pochádzajúca z Ázie. Jeho špecifiká ostrá chuť rozdeľuje svet na dve časti - jedni ho milujú a druhí nenávidia. Mnohí ľudia nedajú naň dopustiť, vďaka pozitívnym účinkom na zdravie. Prečítajte si viac.

1. NAPOMÁHA PRI TRÁVENÍ

Zázvor pozitívne vplýva na tráviacu sústavu. Zmierňuje pocity nevoľnosti, podporuje chuť do jedla, pomáha pri zápche, nafukovaní a pri pálení záhy. Je vhodný aj pri diéte, pretože urýchľuje trávenie a metabolizmus. Pravidelnou konzumáciou zázvoru môžete predísť vzniku žalúdočných vredov.

Na upokojenie žalúdočných a nadúvacích problémov účinne pomáha zázvorový nápoj. Pripravíte si ho prevarením kúskov zázvoru vo vode. Necháte vychladnúť, osladíte medom a pite v priebehu celého dňa.

2. POMÁHA PRI ŽENSKÝCH PROBLÉMOCH

Zázvor si poradí aj s menštruačnými kŕčmi. Zmierňuje bolesti hlavy, ranné nevoľnosti a zvracanie. Pre tieto účinky po ňom často siahajú aj tehotné ženy. V tomto prípade treba byť opatrný. Zázvor vplýva na riedenie krvi, a to by mohlo spôsobiť komplikácie.

3. PODPORUJE KRVNÝ OBEH

Ďumbier lekársky zlepšuje cirkuláciu krvi, rozširuje cievy a zlepšuje prekrvenie koncových častí tela ako dlane, chodidlá a prsty. Zároveň spomaľuje zrážanie krvi, čím dokáže pomáhať pri bolestiach. K tomu všetkému napomáha pri čistení krvi a odstraňovaní toxínov.

Pripravte si zázvorovú vodu, aby ste všetky tieto účinky dosiahli efektívnejšie. Odšťavte 50 gramov očisteného zázvoru, zrieďte s 1,5-2 l vody a môžete dochutiť citrónovou šťavou. Zázvorovú vodu pite v priebehu dňa. Ak trpíte slabým prekrvením niektorých častí tela, aplikujte vodu priamu na postihnuté miesta.

4. ZÁZVOROM PROTI NACHLADENIU

Najtypickejším poznávacím znakom zázvoru sú jeho blahodárne účinky pri nachladení. Účinne bojuje s chrípkou, horúčkou, boľavým hrdlom a kašľom. Zabraňuje tvorbe látok vyvolávajúcich zovretie priedušiek. So zázvorovým čajom sa zbavíte prechladnutia raz-dva. Pridajte zopár kúskov zázvoru do vriacej vody, nechajte vylúhovať a dochuťte medom a citrónom. Čaj navyše vyvoláva potenie, vďaka čomu dostanete von z tela všetky toxíny.

5. GINGEROLOM PROTI ZÁPALOM

Ďumbier obsahuje látky gingeroly pôsobiace protizápalovo a antioxidačne. Bojuje proti rôznym infekciám a spomaľuje množenie baktérií. Taktiež potláča rôzne druhy telesných zápalov, zmierňujú opuchy a bolesti svalov a kĺbov. Na bolestivé zápaly rýchlo pôsobí teplý zázvorový čaj. Na bolesť svalov je účinný ďumbier zmiešaný s kurkumou.

6. PREVENCIA PROTI RAKOVINE

Gingerol a zerumbon sú najznámejšími organickými látkami v zázvore, ktoré bojujú proti vzniku rakoviny. Gingerol pomáha zabrániť rakovine kože a znižuje nádory v oblasti vaječníkov. Zerumbon prispieva pri prevencii rakoviny vaječníkov, žalúdka a pankreasu. Pozitívne výsledky boli zaznamenané pri pacientoch s rakovinou hrubého čreva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia