Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Sú vonné sviečky škodlivé?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.09.2022

Vonné sviečky patria k teplu domova. Vytvárajú príjemnú atmosféru a emocionálne šťastie. Lacnejšie verzie z parafínu však vylučujú do ovzdušia škodlivé látky. Dajte šancu zdravým a ekologickým alternatívam.

Spýtajte sa Dánov, čo si ako prvé spájajú s hygge. Osemdesiat percent odpovie sviečky. Sviečky majú relaxačné účinky, vedia navodiť príjemnú atmosféru a emocionálne šťastie. Sú zdrojom svetla a tepla. Väčšinou ich zapaľujeme v jesennom a zimnom období. Kto by ich nemiloval?

Parafín - riziko pre zdravie aj prírodu 

Lacnejšie parafínové sviečky majú veľkú nevýhodu. Jedna sviečka svojimi mikročasticami dokáže znečistiť vzduch v miestnosti tak, že je škodlivejší, ako vzduch na ulici počas rušnej premávky.

Viaceré výskumy preukázali, že parafínové sviečky môžu spôsobovať závažné ochorenia ako astma, rakovina pľúc, ekzém či iné kožné problémy. Parafín je vedľajší ropný produkt a pri spaľovaní uvoľňuje do ovzdušia sadze, formaldehyd, toluén, benzén a oxid uhličitý. Splodiny zo sviečky sa tiež usádzajú na povrchoch - stenách, nábytku, textíliách. Parafínové sviečky nie sú biologicky odbúrateľné a vyrábajú sa z neobnoviteľných zdrojov.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 164895649

Prečo sú sójové vonné sviečky správna voľba?

Sójové vonné sviečky sa vyrábajú zo 100% sójových bôbov. Na rozdiel od parafínu sú prírodným obnoviteľným zdrojom. Sú netoxické - pri horení neuvoľňujú do ovzdušia karcinogénne látky. Víťazia aj dĺžkou horenia. Sójový vosk má pomalšie spaľovanie.

Na e-shope DOBRIO ponúkame sójové vonné sviečky od slovenských značiek Jemnô a Vonia. Vznikajú odlievaním prírodného sójového vosku bez GMO. Na výrobu sa používa čistý bavlnený knôt. Počas horenia do ovzdušia uvoľňujú jemné tóny prírodných silíc. Vôňa sa uvoľňuje postupne, takže sa nemusíte obávať príliš intenzívnej vône.

Vyskúšajte napríklad osviežujúcu sviečku Radosť s prírodnými silicami pomaranč, grapefruit, bergamot, mandarínka a vanilka od značky Jemnô. Sviečka je odlievaná do skla. Po využití sviečky nádobku môžete umyť a ďalej používať. Poteší vás doba horenia 40 až 42 hodín.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 163904083

Včelie sviečky sú prírode veľmi blízke

Medzi zdravé produkty patria aj sviečky z včelieho vosku. Prírode sú veľmi blízke. Pochádzajú priamo od slovenských včelárov. Farba sviečky závisí od dĺžky doby vosku v úli a od obdobia, v ktorom včely vosk používali.

Sviečka z pravého včelieho vosku pri horení vypúšťa záporné ióny čistiace vzduch. Negeneruje toľko CO2, takže sa nám lepšie dýcha. Súčasťou je čistý bavlnený knôt.

Na našom e-shope nájdete čajové sviečky priamo od včelára ručne odlievané na Slovensku bez prifarbovania.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia