Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Prečo zaradiť konopné semienka do jedálnička?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
17.05.2022

Konope má celosvetovo veľmi dlhú tradíciu. Z konope sa vyrábalo oblečenie, textílie a chutné pokrmy. Všetko sa skončilo, keď sa objavili informácie o jeho psychotropných účinkoch. Konopné semienka bojujú o priazeň znova. Prečítajte si viac

Zoznámte sa s konopnými semienkami

Konopné semienka sa získavajú z konopy siatej (technického konope). Sú to maličké hnedé semienka prezývané konopné srdiečka. Majú jemnú orieškovú chuť a výborne doladia mnoho pokrmov. Zo semienok sa vyrába konopný olej bohatý na esenciálne mastné kyseliny alebo bezlepková konopná múka.

Ľudia si často konope spájajú so známou psychotropnou látkou. Konopa siata obsahuje oproti konope hašišovej, z ktorej sa vyrába marihuana, zanedbateľné množstvo THC. Ďalším faktorom je, že aktívna droga sa nachádza v listoch a nie v semienkach. Preto konopné semienka a produkty z nich sú bezpečné a nevyvolávajú žiadnu závislosť.

Spomedzi iných semien vynikajú obsahom esenciálnych mastných kyselín. Tie sú dôležité pri boji so zápalom a podporujú imunitný systém. Pýšia sa vysokým obsahom bielkovín, vlákniny a antioxidantov. Sú výnimočným zdrojom proteínu globulínu, ktorý pozitívne vplýva na obranyschopnosť organizmu. Z vitamínov sú najviac zastúpené vitamíny A, B1, B2, B6, C a E.

Už 3 lyžice denne vám zabezpečia:

  • polovicu dennej dávky horčíka a fosforu
  • štvrtinu dennej dávky zinku
  • takmer tretinu dennej dávky železa
  • cez 300 mg draslíka
  • viac ako 15% dennej dávky vitamínu A

Lúpané VS. nelúpané

Na trhu sa objavujú konopné semienka so šupkou aj bez šupky. Aký je medzi nimi rozdiel? Šupka semienka je kvalitne nutrične vybavená. Preto sú nelúpané semienka bohatšie na vitamíny.

Šupka je však pre organizmus ťažšie stráviteľná a kvôli vysokému obsahu vlákniny telo ťažšie získava živiny zo samotného semienka. Dá sa to vyriešiť tým, že nelúpané semienka necháte odmočiť cez noc alebo ich pomliete. Ostáva na vás, či uprednostníte lúpané alebo nelúpané semienka.

Blahodárne účinky pre organizmus

konopne semienka

  • Vláknina pomáha prečisťovať črevá a zvyšuje pocit nasýtenia.
  • Steroly a kyselina listová zlepšujú funkciu tráviaceho systému.
  • Pôsobia detoxikačne a odbúravajú z tela ťažké kovy.
  • Obohacujú telo o zdravé tuky.
  • Pomáhajú znižovať krvný tlak a predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.
  • Udržiavajú dobrý stav zraku, zubov, vlasov a pokožky.
  • Pomáhajú s regeneráciou svalov.
  • Kalórie spolu s komplexnými bielkovinami a sacharidmi poskytujú dlhotrvajúcu energiu.
  • Podporujú transport kyslíka do buniek a podporujú ich regeneráciu a vývoj.

5 spôsobov, ako zaradiť konopné semienko do stravy

1. Plnohodnotné raňajky

Doprajte si dávku chutných semienok hneď zrána. Pridajte ich do jogurtu, müsli alebo kaše. Ľahko si vytvoríte nutrične vyvážené raňajky, s ktorými začnete deň naplno. Odporúčame ich kombinovať s mrazom sušeným ovocím alebo orieškami.

2. Semienka a olej do šalátov

Zeleninový alebo ovocný šalát jednoducho doladíte hrsťou konopných semienok. Dodajú šalátom príjemnú orieškovú chuť a množstvo výživných látok. Konopný olej šalátu pridá šťavu a vitamíny zo zeleniny sa lepšie rozpustia a vstrebú do tela.

3. Pečenie s konope

Konopné semienka môžete použiť do koláčov podobne ako oriešky. Výborne sa hodia do muffinov, báboviek alebo buchiet. Dajú sa tiež použiť pri pečení celozrnného pečiva. Pridajte ich do rôznych rožkov, kaiseriek alebo chlebíka spolu s inými semienkami. Namiesto štandardnej múky môžete použiť konopnú múku, ktorá ozvláštni chuť pečiva.

4. Zdravá maškrta

Vďaka orieškovej chuti sú semienka výborné samé o sebe. Môžete ich jemne opražiť, osoliť alebo osladiť a chutná maškrta je na svete. S prehľadom sa vyrovnajú kalorickým lupienkom a iným nezdravým snackom.

5. Konopné mlieko

¾ hrnčeka nelúpaných semienok premyjeme, zalejeme 1 hrnčekom vody a necháme postáť aspoň 12 hodín. Semienka sú pripravené na spracovanie, keď začnú klíčiť. Pridáme k nim ďalšie 3 hrnčeky vody a mixujeme, kým sa voda nezafarbí do biela. Mlieko precedíme a môžeme použiť.

Zíde sa na prípravu omáčok, dresingov, krémových polievok, pudingov, múčnikov alebo smoothie. Rozmixujte ho s banánmi a získate skvelý proteínový doplnok. Samozrejme, môžete ho vypiť aj čisté. Dochuťte ho medom, vanilkou alebo kakaom a chutný nápoj je hoto

konopne mlieko

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia