Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Prečo používať ľanový olej?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
01.06.2022

Výrobky z ľanu sú známe niekoľko tisícročí. Starí Egypťania z neho vyrábali plátno a naše babičky využívali najmä ľanový olej. Dobre poznali jeho chuť a blahodárne účinky. Dnes sa s ním tak často nestretávame. Prečítajte si prečo ho zaradiť do svojho života aj v 21. storočí.

Spoznajte ľanový olej

Ľanový olej sa vyrába lisovaním semienok ľanu siateho. Poznávacími znakmi ľanu sú bledomodré kvety a drobné hnedé semienka. V dnešnej dobe sa začína opäť tešiť obľube. Môže za to vysoký obsah mastných kyselín a preukázané zdravotné benefity.

Ľanový olej obsahuje až 72% nenasýtených mastných kyselín. Najväčšie zastúpenie majú omega 3,6 a 9 mastné kyseliny. Olej sa pýši obsahom silných antioxidantov, karoténami a kyselinou linolénovou. Semienka sú zároveň výborným zdrojom rastlinných bielkovín, minerálov a vlákniny.

ucinky lanoveho oleja

5 dôvodov, prečo používať ľanový olej

Podpora trávenia

Ľan má pozitívne účinky najmä na hrubé črevo. Pôsobí ako laxatívum a udržuje pohyb v tráviacej sústave. Napomáha rýchlemu tráveniu a detoxikuje telo. Vďaka tomu je výborným spoločníkom pri chudnutí. Ľan tiež dokáže bojovať so zápchou a zmierňuje hnačku.

Zdravie srdca

Vďaka vysokému obsahu kyseliny linolénovej ľanový olej pomáha pri prevencii zdravého srdca. Udržuje pravidelný srdcový rytmus a riedi krv, čím bojuje proti krvným zrazeninám. Rieši aj najbežnejšie kardiovaskulárne problémy, ako je vysoká hladina cukru v krvi, cholesterol a vysoký krvný tlak.

Prevencia rakoviny

Ľanový olej obsahuje lignany, ktoré sú známe antiestrogénnymi účinkami (blokovanie účinkov estrogénu v tkanivách). Lignany tak pomáhajú znížiť riziko rakoviny prsníka, meternice, vaječníkov a prostaty. Zároveň kyselina alfa-linolénová znižuje rast rakovinových buniek.

Kožné problémy

Na popálenin;y, ekzémy, vyrážky alebo otvorené rany pomôže ľanový olej. Vďaka esenciálnym mastným kyselinám sa zlepší pružnosť pokožky a upokojí zápal. Stačí postihnuté miesto namazať 1x denne. Liečbu zefektívni užívanie ľanového oleja zvnútra.

Liek proti bolesti

Olej z ľanu je účinný pri bolestiach hlavy alebo menštruačných bolestiach. Dokáže mierniť bolesti svalov a dolnej časti chrbta. Nápomocný je pri artritíde, tým že uvoľňuje bolesti kĺbov.

preco uzivat lanovy olej

Využitie ľanového oleja nielen v kuchyni

Vnútorné použitie

Zohrievaním ľanového oleja sa vytrácajú cenné omega-3 mastné kyseliny. Širokú škálu využiteľnosti nájde preto v studenej kuchyni. Pridajte ho do šalátov a podporíte tým vstrebávanie vitamínov zo zeleniny. Výborne sa hodí na omastenie hotových jedál alebo dochutenie dressingov a nátierok.Pokrmom dodá jemnú sladkostú chuť a živiny.

Vonkajšie použitie

Olej z ľanu môžete použiť na ošetrenie a premastenie pleti. Na suché a lámavé vlasy si pripravte zábal, ktorý vlasom dodáva živiny. Pri popáleninách, ekzémoch a iných kožných problémoch potierajte postihnutú pokožku olejom raz denne.

Ako rozoznať kvalitný ľanový olej?

Čerstvý ľanový olej vyniká blahodárnymi účinkami a príjemnou chuťou. Pri zlom skladovaní stráca chuť, horkne a môže byť zdraviu škodlivý. Na udržanie kvality je dôležité olej uchovávať v tmavých sklenených fľašiach s kovovým uzáverom.

V dnešnej dobe sa oleje vyrábajú rôznymi technológiami. Tradičný a overený spôsob výroby ľanového oleja je dôležité lisovanie za studena. Tepelne neupravené semienka uchovávajú v sebe všetky živiny. Takto spracovaný olej je ideálny pre ľudskú spotrebu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia