Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Potraviny vplývajúce na zlepšenie nálady

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
07.08.2022

Správne zvolené potraviny dokážu regulovať hladinu serotonínu v mozgu. Vyskúšajte potraviny na zlepšenie nálady ako rybí olej, obilniny či špenát. Viac sa dočítate v článku.

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Na zlepšenie nálady odporúčame konzumovať potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Výskumy naznačujú, že ich nedostatok môže súvisieť s duševnými problémami.

Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú najmä rybách a produktoch z rýb. Rybí olej podporuje funkcie mozgu vrátane pamäti a duševnej pohody. Stačí jedna polievková lyžica denne a účinok v podobe lepšej nálady sa dostaví.

Napumpujte sa probiotikami

Výskumy ukazujú, že probiotické baktérie môžu ovplyvňovať mentálny stav človeka. Nedostatok probiotických baktérií môže spôsobovať neurochemické ochorenia ako úzkosť, depresia či panická porucha.

Pri narušení rovnováhy črevnej flóry klesne počet kmeňov probiotických baktérií. Imunitný systém sa oslabí a začnú sa ozývať rôzne choroby. Doplnenie probiotík prostredníctvom stravy je mimoriadne dôležité.

Bifidobaktérie zvyšujú intenzitu tryptofánu v mozgu. Výsledkom je zlepšenie celkovej nálady. Probiotiká nájdete najmä v tradičnom miso, jogurtoch, fermentovanej zelenine, kimchi, kyslej kapuste alebo v tempehu.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 56414016

Stavte na pseudoobilniny 

Obilniny sú významným zdrojom B vitamínov dôležitých pre zdravie mozgu. Vitamín B1 (tiamín) sa podieľa na premene glukózy na energiu. Vitamín B5 (kyselina pantoténová) je potrebný na výrobu neurotransmiteru acetylcholínu podieľajúceho sa na učení a pamäti. Vitamín B6 pomáha pri premene aminokyseliny tryptofán na serotonín. Vitamín B12 sa podieľa na výrobe neurotransmiterov ako serotonín a dopamín, ktoré pomáhajú zlepšovať náladu.

B vitamíny nájdete v pseudoobilninách ako quinoa, hnedá ryža, amarant, proso či bulgur. Pozrite si širokú ponuku obilnín a ryže pre zdravie.

Listová zelenina na zlepšenie nálady

Listová zelenina pôsobí antistresovo. Pýši sa vysokým obsahom kyseliny listovej. Nedostatok kyseliny listovej môže narušiť metabolizmus serotonínu a dopamínu a spustiť depresiu.

Na doplnenie kyseliny listovej odporúčame zakomponovať do jedálnička špenát, kapustu, ružičkový kel, brokolicu či šalát (napríklad polníček). Hneď sa budete cítiť veselšie.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 28465958

Prísun kofeínu (s mierou)

Kofeín spúšťa uvoľňovanie mozgových chemických látok (dopamín) dôležitých pre výkonnosť a dobrú náladu. Štúdie naznačujú, že optimálna denná dávka kávy je 400 ml (1 - 2 šálky). Kofeín pôsobí na každého inak. Ak po káve pociťuje nervozitu, podráždenosť alebo nespavosť, radšej sa jej vyhnite. A ostatní - na zdravie :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia