Infobar icon

Odporúčame vám citrónovú šťavu zo Sicílie v BIO kvalite z dozretých sicílskych citrónov. Nie je robená z koncentrátu a neobsahuje žiadne pridané látky alebo konzervanty. Nie je riedená. Balená v skle.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Dôvody, prečo by ste mali prejsť na eko čistiace prostriedky

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
16.02.2023

Pranie v domácnosti patrí medzi bežne vykonávané činnosti, pri ktorých veľmi nerozmýšľame. Mali by sme sa však zaoberať tým, aké čistiace prostriedky pri tom používame. Opraté prádlo prichádza do kontaktu s kožou a preto je vhodné čistiace prostriedky starostlivo vyberať tak, aby boli zdravotne nezávadné. Najlepšie, čo môžeme pre svoje zdravie urobiť, je vyberať si ekologické čistiace prostriedky.

Ako vplývajú chemické prášky na pranie na telo človeka?

Začneme od klasických chemických práškov, ktoré sa pridávajú do prania. Bežné pracie prostriedky obsahujú chemické látky akými sú fosfáty, umelé bielidlá či farbivá. Tie môžu podnecovať tvorbu kožných reakcií či alergií, no z dlhodobého horizontu vedia spôsobiť aj iné zdravotné problémy.

Zloženie často obsahuje anióny – povrchovo aktívne látky, ktoré nemajú selektívny účinok. To znamená, že rozpúšťajú tuk nielen v bielizni, ale aj ochrannú vrstvu na našich rukách. Z tkanín sa vymývajú ťažko a preto sa po opratí z tkaniny dostávajú cez póry našej pokožky do nášho tela. Tam sa hromadia vo vnútorných orgánoch, narúšajú ich prácu a vedú k rôznym chorobám. Mimoriadne častým, ale mylným názorom je, že detské prášky na pranie sú v tomto ohľade lepšie a zdravotne nezávadnejšie.

Aké sú to eko čistiace prostriedky?

Eko bio čistiace prostriedky sú prostriedky na pranie, ktoré neobsahujú chemické bielidlá (rozjasňovače), fosfáty ani fosfor. Sú testované na obsah niklu, chrómu a kobaltu. Prítomnosť niklu v produktoch BIOPURO je až desaťnásobne nižšia, než je zákonom stanovená norma. Pracie gély a aviváže BIOPURO boli špeciálne vyvinuté a dermatologicky testované tak, aby sa minimalizovali alergické reakcie pokožky. Sú úplne hypoalergénne.

Pri výrobe sa zásadne používajú len prírodné suroviny a vône získané z rastlinných olejov a extraktov z BIO poľnohospodárstva. Všetky povrchovo aktívne látky (napr. peniace látky) sú získané výhradne z obnoviteľných zdrojov a sú úplne biorozložiteľné. Bio čistiace prostriedky BIOPURO sú VEGAN a neboli získané zo živočíšnych zdrojov či testované na zvieratách.

Dokonca aj obaly na tieto čistiace prostriedky sú z bioplastu, ktorý je tvorený z odpadového materiálu pri premene cukrovej trstiny na cukor. K výrobe zeleného bioplastu nie sú potrebné žiadne ropné látky. Nádoby sú 100 % recyklovateľné a po vyprázdnení patria do žltých kontajnerov na plasty.

Prečo siahnuť po ekologických čistiacich prostriedkoch?

EKO čistiace prostriedky sú produkty z ekologického poľnohospodárstva. Označenie EKO zaručuje, že produkt je šetrný k zdraviu človeka aj k životnému prostrediu. Nie je preto celkom ľahké získať toto označenie. Produkt môže získať certifikovanú environmentálnu značku len vtedy, ak obsahuje výlučne prírodné, biologicky odbúrateľné látky, ktoré sa v prírode samovoľne rozložia. Predstavujú teda nulovú hrozbu pre človeka.

Je preto nepochybne viacero dôvodov, prečo by ste mali prejsť na používanie bio eko čistiacich prostriedkov v domácnosti. Tu vám vymenujeme tie hlavné:

  1. Neobsahujú fosfáty: okrem nezdravých účinkov na naše telo škodia i prírode – dostávajú sa do odpadových vôd. Čističky nie sú schopné znížiť ich podiel vo vode, putujú až do vôd prírodných, kde prispievajú k tvorbe toxických silíc.
  2. Neobsahujú chlór: chlór sa nachádza v lacných bielidlách a čistiacich prostriedkoch, dráždi kožu, oči a dýchacie ústrojenstvo. Rovnako tak poškodzuje životné prostredie. 
  3. Neobsahujú perboáty: perborát sodný je výborným bielidlom a čistiacou zložkou, preto sa už niekoľko rokov pridáva do čistiacich prostriedkov na pranie. Škodí prírode, vo vyšších koncentráciách je považovaný za vážnu hrozbu.
  4. Dajú sa bez obáv použiť pri praní bielizne alergikov, astmatikov a detí: nedráždia, ľudia po nich nemajú alergické reakcie.
  5. Nie sú testované na zvieratách: určite poteší každého milovníka zvierat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia