Infobar icon

Odporúčame vám citrónovú šťavu zo Sicílie v BIO kvalite z dozretých sicílskych citrónov. Nie je robená z koncentrátu a neobsahuje žiadne pridané látky alebo konzervanty. Nie je riedená. Balená v skle.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Chlorella Pyrenoidosa - odhaľte tajomstvo chlorelly

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
23.02.2023

CHLORELLA PYRENOIDOSA je smaragdovo zelená jednobunková riasa patriaca do triedy Trebouxiophyceae a čeľade Chlorellaceae. Chlorella má schopnosť množiť sa neuveriteľnou rýchlosťou. Reprodukčný proces možno rozdeliť do niekoľkých etáp: rast-dozrievanie-zrelosť-delenie. Chlorella sa rozdelí na štyri dcérske bunky za menej ako 24 hodín.

Chlorella bola jednou z prvých foriem života, ktorá sa objavila na Zemi asi pred 2,5 miliardami rokov a bola prvým organizmom, ktorý obsahoval jednoznačné jadro. O jeho prítomnosti svedčia fosílie z Precambiana. Chlorella bola objavená Martinusom Willemom Beijerinckom, holandským mikrobiológom a botanikom v roku 1890. Názov Chlorella je odvodený z gréckeho chloros, čo znamená zelená, a z latinskej zdrobneniny ella, čo znamená malý.

Chlorella bola dehydrovaná a vďaka exkluzívnemu procesu Jet Spray dry – Breaking Cell sa stala na 99 % stráviteľnou, čím sa zachovali živiny vo vnútri. Miesto pestovania: Taiwan.

Čo obsahuje chlorella

Chlorella charakterizuje smaragdovo zelená farba vďaka veľmi vysokému obsahu chlorofylu. Chlorella je rastlina známa zďaleka najbohatšou na chlorofyl, obsahuje 5-krát viac ako spirulina a 10-krát viac ako lucerna.

Chlorella pyrenoidosa, hoci je malá, má skvelé vlastnosti a je mimoriadnym zdrojom životne dôležitých látok. Obsahuje všetky esenciálne a neesenciálne aminokyseliny, komplexné sacharidy, vitamíny, minerálne soli, esenciálne mastné kyseliny (85% nenasýtených tukov), RNA (do 10%), DNA (do 3%), chlorofyl, súbor fytonutrientov a karotenoidy, enzýmy (vrátane pepsínu na trávenie), polysacharidy a CGF (rastový faktor chlorella, rastové faktory alebo rastové hormóny).

Najbohatší zdroj nukleových kyselín

Chlorella obsahuje takmer 10 % kyseliny ribonukleovej (RNA) a 3 % kyseliny deoxyribonukleovej (DNA) a možno ju považovať za najbohatší zdroj nukleových kyselín zo všetkých potravín. Obsahuje 17-krát viac ako sardinky, ktoré sú považované za najbohatšiu potravinu týchto nukleových kyselín.

CGF je jediná skupina látok, ktorá sa nachádza iba v jadre chlorelly a obsahuje až 18% jej celkovej hmotnosti. Je veľmi bohaté na nukleové kyseliny (DNA a RNA) spolu s ďalšími látkami, ako sú aminokyseliny, peptidy, vitamíny, minerály, polysacharidy, glykoproteíny a beta-glukány. Chlorella Growth Factor má vlastnosti na opravu poškodených buniek a tkanív stimuláciou rastu nových zdravých buniek.

Chlorella pyrenoidosa je zložená zo 65% bielkovín veľmi vysokej biologickej hodnoty, zložená z 20 aminokyselín, vrátane všetkých esenciálnych: fenylalanín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, treonín, tryptofán, valín. Chlorella má vysoké množstvo voľných aminokyselín, t.j. nezviazaných proteínovým reťazcom, ktoré telo veľmi ľahko asimiluje a ktoré sú prekurzormi neuropeptidov.

Chlorella pyrenoidosa obsahuje množstvo karotenoidov (provitamín A) a xantofyl, tiamín (vitamín B1), riboflavín (vitamín B2), pyridoxín (vitamín B6), kobalamín (vitamín B12), biotín, kyselinu listovú, niacín, kyselinu pantoténovú, vitamín E, vitamín C. Chlorella obsahuje vitamín D. Odporúčaná denná dávka (RDA) je 5 mikrogramov denne pre dospelých mužov aj ženy. Akonáhle prekročíte hranicu päťdesiatich rokov, denný príjem by mal stúpnuť na 10-15 mikrogramov. 2 tablety 250 mg chlorelly pokrývajú dennú potrebu vitamínu D dospelého človeka (200 IU = 5 mcg).

Vysoký obsah železa

Chlorella obsahuje 167 mg železa na 100 gramov v organickej a biologicky dostupnej forme: 2 gramy chlorelly pokrývajú 30 % dennej RDA dospelého človeka.

Chlorella obsahuje látku zvanú Chlorellane, ktorá sa v extrémne koncentrovanej forme nachádza v CGF, táto látka stimuluje telo k väčšej produkcii interferónu. Zvyšuje aktivitu makrofágov, posilňuje imunitný systém zlepšením aktivity B a T buniek, ktoré bránia telo pred napadnutím vírusmi a choroboplodnými zárodkami.

Chlorella je najlepším prírodným doplnkom chlorofylu. Môže byť užitočná pri rôznych formách anémie, zlepšuje srdcovú kontrakciu a je užitočná najmä pre športovcov, pretože zvyšuje ich odolnosť. Chlorofyl je užitočný ako „vnútorný deodorant“, pretože pomáha bojovať proti zápachu z úst, príjemným pachom spôsobeným potením a ďalším. Aj pri slabosti spôsobenej chrípkou pôsobí chlorofyl ako výborné tonikum. Práve pre svoju schopnosť podporovať bunkové okysličenie, Chlorofyl zlepšuje krvný obeh a podporuje hojenie tkanív.

Chlorella obsahuje aminokyseliny valín, izoleucín a leucín, takzvané aminokyseliny s rozvetveným reťazcom alebo BCAA. Aminokyseliny s rozvetveným reťazcom sa vyznačujú tým, že sú metabolizované priamo vo svaloch, čo nám umožňuje priamo vytvárať využiteľnú energiu pre fyzickú námahu. Svaly sú schopné využiť BCAA priamo pre akúkoľvek svoju potrebu, a to ako počas katabolickej fázy pri strese alebo fyzickej aktivite, tak aj počas anabolickej fázy. Pôsobia proti nadmernej tvorbe kyseliny mliečnej a napomáhajú lepšiemu spotrebovaniu tukov. Chlorella obsahuje CGF (rastové faktory), ktoré pomáhajú zvyšovať svalovú hmotu športovca.

Komu môže pomôcť chlorella

Chlorella je prírodný doplnok stravy určený pre tých, ktorí športujú na amatérskej aj profesionálnej úrovni vďaka bohatstvu esenciálnych aminokyselín. Chlorella obsahuje biologicky aktívne látky schopné optimalizovať fyzickú a duševnú výkonnosť, uľahčovať adaptáciu na stresové podmienky vyvolané intenzívnym a dlhotrvajúcim fyzickým cvičením. Chlorella dokáže zvýšiť fyzickú odolnosť a schopnosť organizmu prispôsobiť sa environmentálnym situáciám preťaženia a mimoriadneho stresu, aby sa zlepšila celková výkonnosť.

Je obzvlášť vhodný na optimálne začlenenie dôležitých mikroživín do vegánskej a vegetariánskej stravy. Najmä pre integráciu železa. Chlorella obsahuje vysoké koncentrácie organického a biologicky dostupného železa: 2 gramy Chlorelly pokrývajú 30 % dennej RDA dospelého človeka.

Chlorella je obzvlášť užitočná na doplnenie stravy športovcov, ktorí chcú zabezpečiť maximálnu energetickú účinnosť a svalový tonus. Chlorella je platnou alternatívou k bielkovinám živočíšneho pôvodu, ideálna pre vegetariánov a pre tých, ktorí netolerujú mliečne bielkoviny, pre všetkých, ktorí sa stravujú nepravidelne a držia nízkokalorické diéty na chudnutie.

Chlorella je zďaleka najbohatšou rastlinou na chlorofyl a práve chlorofyl je zodpovedný hlavne za čistiace a detoxikačné vlastnosti ľudského tela. Chlorella účinne odstraňuje exogénne a endogénne toxíny, oslobodzuje telo od ťažkých kovov a používa sa v protokoloch odstraňovania zubného amalgámu. Príjem chlorelly sa odporúča najmä pre fajčiarov, pre tých, ktorí žijú na znečistených pracoviskách alebo pre tých, ktorí sú vystavení absorpcii toxických látok alebo škodlivého žiarenia.

Chlorella vďaka prítomnosti rastových faktorov (CGF) znižuje nepohodlie menopauzy a je užitočná pri obnove ženského cyklu, obzvlášť je užitočná pri amenoree športovkýň.

Chlorella  je indikovaná na obnovenie metabolickej rovnováhy zmenenej po príznakoch menopauzy, návaloch horúčavy, znížení estrogénu, strese, nevyváženej strave, sedavom živote, skorej menopauze a nadmernej konzumácii chemických molekúl.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia