5 dôvodov, prečo je múka mletá na kameni lepšia ako obyčajná
Až do 19. storočia sa múka mlela na kamenných mlynoch. S výdobytkom moderných technológií kamenné mlyny nahradili oceľové valce. Priemyselný spôsob mletia je ekonomicky výhodnejší. Straty však prichádzajú vo výžive ľudí. Viac sa dočítate v článku.
Celé to začalo v Egypte
História mletia múk na kamenných mlynoch siaha ďaleko do egyptskej ríše. Egypťania drvili zrná na kamennom mažiari. Neskôr sa vyvinula metóda s dvoma okrúhlymi kameňmi položenými na seba. Súčasťou bola rukoväť použitá na otáčanie horného kameňa.
Revolúcia v mletí pšenice nastala v roku 1870. Vznikol mlyn vybavený viacerými súbormi oceľových valcov otáčajúcimi sa rôznou rýchlosťou, aby zrno zlomili a rozdrvili. Začala sa vyrábať múka vo veľkom množstve skladovaná na obrovských farmách, družstvách a silách.
Zdroj: 123rf.com, Image ID: 65687125
Múka z kamenného mlyna má množstvo výhod
Každé obilné zrnko obsahuje pred zomletím jedinečnú zmes vitamínov, minerálov, enzýmov, bielkovín, stopových prvkov a vlákniny. Moderné mlynárske technológie vyrábajú múku mletím obilia na vysokých otáčkach oceľových valcov. Výsledkom je múka zbavená pôvodných výživných látok.
Múka zomletá medzi mlynskými kameňmi je unikátna. Remeselné spracovanie múky z kamenného mlyna prebieha pomaly a za studena. Tento postup umožňuje zachovať všetky výživné látky obsiahnuté v pôvodnom zrne.
Cesto pripravené z múky z kamenného mlyna je po upečení nadýchané, krásne voňavé a mimoriadne chutné s predĺženou trvanlivosťou. Konzumácia pečiva pripraveného z remeselne mletej múky vedie k zníženiu hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Štúdie ukázali, že diéta s nízkym glykemickým indexom znižuje telesný tuk a s tým spojené rizikové faktory pre vznik cukrovky a kardiovaskulárne ochorenia.
Mletie múky tradičnou metódou kamenného mlyna je navyše priateľské k životnému prostrediu. V porovnaní s priemyselnou technológiou je menej energeticky náročné.
5 výhod mletia múky na kamennom mlyne v skratke:
- výživné látky sú zachované
- benefity pre zdravie
- nadýchanosť, krásna vôňa, výrazná chuť cesta
- cesto má predĺženú trvanlivosť
- šetrenie životného prostredia
Zdroj: 123rf.com, Image ID: 65781202
Perfektná talianska múka Antico Molino Rosso
Značka DOBRIO uprednostňuje kvalitu a poctivosť. Na našom e-shope nájdete široký výber múk mletých na kamennom mlyne Antico Molino Rosso. Každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole pre zabezpečenie mimoriadnej kvality.
Obilie sa mechanicky čistí a zomletú múku kontrolujú odstraňovače kameňa a dva optické triediče. Každá šarža múky sa navyše testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov. Proces mletia na kamennom mlyne prebieha pomaly pri 80 ot/min, takže múka nepresiahne teplotu 45°C. Múka si zachová všetky organoleptické vlastnosti čerstvej múky a živiny nachádzajúce sa v klíčku. Presvedčte sa sami o výnimočnej kvalite.