Infobar icon

Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

5 dôvodov, prečo je múka mletá na kameni lepšia ako obyčajná

Naše články - BLOG

Až do 19. storočia sa múka mlela na kamenných mlynoch. S výdobytkom moderných technológií kamenné mlyny nahradili oceľové valce. Priemyselný spôsob mletia je ekonomicky výhodnejší. Straty však prichádzajú vo výžive ľudí. Viac sa dočítate v článku.

Celé to začalo v Egypte

História mletia múk na kamenných mlynoch siaha ďaleko do egyptskej ríše. Egypťania drvili zrná na kamennom mažiari. Neskôr sa vyvinula metóda s dvoma okrúhlymi kameňmi položenými na seba. Súčasťou bola rukoväť použitá na otáčanie horného kameňa.

Revolúcia v mletí pšenice nastala v roku 1870. Vznikol mlyn vybavený viacerými súbormi oceľových valcov otáčajúcimi sa rôznou rýchlosťou, aby zrno zlomili a rozdrvili. Začala sa vyrábať múka vo veľkom množstve skladovaná na obrovských farmách, družstvách a silách.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 65687125

Múka z kamenného mlyna má množstvo výhod

Každé obilné zrnko obsahuje pred zomletím jedinečnú zmes vitamínov, minerálov, enzýmov, bielkovín, stopových prvkov a vlákniny. Moderné mlynárske technológie vyrábajú múku mletím obilia na vysokých otáčkach oceľových valcov. Výsledkom je múka zbavená pôvodných výživných látok.

Múka zomletá medzi mlynskými kameňmi je unikátna. Remeselné spracovanie múky z kamenného mlyna prebieha pomaly a za studena. Tento postup umožňuje zachovať všetky výživné látky obsiahnuté v pôvodnom zrne.

Cesto pripravené z múky z kamenného mlyna je po upečení nadýchané, krásne voňavé a  mimoriadne chutné s predĺženou trvanlivosťou. Konzumácia pečiva pripraveného z remeselne mletej múky vedie k zníženiu hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Štúdie ukázali, že diéta s nízkym glykemickým indexom znižuje telesný tuk a s tým spojené rizikové faktory pre vznik cukrovky a kardiovaskulárne ochorenia.

Mletie múky tradičnou metódou kamenného mlyna je navyše priateľské k životnému prostrediu. V porovnaní s priemyselnou technológiou je menej energeticky náročné.

5 výhod mletia múky na kamennom mlyne v skratke:

  • výživné látky sú zachované
  • benefity pre zdravie
  • nadýchanosť, krásna vôňa, výrazná chuť cesta
  • cesto má predĺženú trvanlivosť
  • šetrenie životného prostredia


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 65781202

Perfektná talianska múka Antico Molino Rosso

Značka DOBRIO uprednostňuje kvalitu a poctivosť. Na našom e-shope nájdete široký výber múk mletých na kamennom mlyne Antico Molino Rosso. Každá fáza výberu a čistenia obilnín podlieha prísnej kontrole pre zabezpečenie mimoriadnej kvality.

Obilie sa mechanicky čistí a zomletú múku kontrolujú odstraňovače kameňa a dva optické triediče. Každá šarža múky sa navyše testuje z pohľadu chemických a makrobiologických ukazovateľov. Proces mletia na kamennom mlyne prebieha pomaly pri 80 ot/min, takže múka nepresiahne teplotu 45°C. Múka si zachová všetky organoleptické vlastnosti čerstvej múky a živiny nachádzajúce sa v klíčku. Presvedčte sa sami o výnimočnej kvalite.

 
 
Múky mleté na kamennom mlyne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia