Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Čučoriedky: zdravotné benefity a tipy na konzumáciu

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
07.08.2022

Čučoriedky sú jedným z výnimočne zdravých ovocí. Často sú zaraďované medzi superpotraviny pre ich blahodárne účinky. V článku nájdete spomínané zdravotné benefity a pár tipov na konzumáciu

Zoznámte sa s čučoriedkou

Čučoriedka je poloker z čeľade vresovcovité, odborne nazývaný brusnica čučoriedková. Dorastá do výšky 10-20 cm a rastie v nadmorskej výške 800-1800 m n. m. Kvitne od mája do júna. Najlepšie obdobie na zber je od konca júla až do začiatku septembra.

Ochutnajte čaj, kompót alebo šťavu

Vysušením listov a plodov si môžete pripraviť chutný čaj. Stačí zaliať 2 lyžičky sušených listov 250 ml vriacej vody a nechať 10 minút lúhovať. Pri hnačke obzvlášť účinkuje čaj zo sušených plodov v rovnakom pomere.

Na osvieženie počas letných dní odporúčame 100% šťavu z voľne rastúcich čučoriedok. Skúste ňou pokvapkať korpus na tortu alebo koláč. Cestu dodá mäkkosť a vdýchne jemne kyslastú chuť. Šťava je dostatočne koncentrovaná, preto sa často využíva ako sirup. Pri zápaloch ústenej dutiny a hrtanu použite štavu ako kloktadlo.

Mimo sezóny si môžete pochutnávať na zaváraných čučoriedkach. Obsah vitamínov zostáva rovnaký a chuťovo sú vynikajúce. Kompót sa hodí na prípravu ovocných dezertov, pudingov alebo na dochutenie raňajkovej kaše. Praví fajnšmekri si ho môžu vychutnať samotný.


 

Aké benefity čučoriedky prinášajú?

1. Zdravá krv a cievy

Čučoriedky sú prospešné pre celý kardiovaskulárny systém. Vďaka obsahu vitamínu A, antokyánov a multifunkčných látok posilňujú kapilárne steny. Fialové guličky obohatené o železo taktiež pomôžu s chudokrvnosťou. V neposlednom rade treba spomenúť priaznivé účinky pri znižovaní hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

2. Bojovníčka s problémami močovej sústavy

Mimoriadne účinné sú čučoriedky v boji proti opakovaným infekciám močových ciest. Vďaka vysokému obsahu flavonoidov a antokyánov zabraňujú usadzovaniu baktérií na slizniciach močových ciest. Pomáhajú tak predísť zápalom močového mechúra a močovej rúry.

3. Starostlivosť o pleť

Pokožka tiež čerpá zo zdravotných účinkov čučoriedok. Obsiahnutý vitamín E podporuje regeneráciu pokožky a spomaľuje starnutie. Odporúčajú sa konzumovať pri problematickej pleti so sklonom k akné. Vitamín A posilňuje tkanivá a reguluje produkciu kožného mazu. Zároveň chráni pleť pred následkami UV žiarenia, prachu a dymu.

4. Silná imunita

Vitamíny A, B a C skryté pod jemnou šupkou čučoriedky posilňujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami a baktériami. Pri prechladnutí je preto hŕstka tohto ovocia viac než prospešná. Ľudia s alergiami ich ocenia najmä vďaka účinkom podobným kortizónu, ktorý sa prirodzene vytvára v nadobličkách.

5. Antioxidantová bomba

Čučoriedky patria medzi ovocie s najväčším množstvom antioxidantov. Je to vďaka antokyánom (pigmentom). Antokyány majú výnimočné antioxidačné účinky, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Práve radikály spôsobujú urýchlené starnutie a podnecujú vznik viacerých ochorení a rakoviny.

6. Trávenie bez ťažkostí

Látky v čučoriedkach dokážu pomôcť počas hnačky alebo zápchy. Účinne dezinfikujú telo a pomôžu pri otravách z jedla. Konzumácia čučoriedok je vhodná počas diéty. Dodávajú pocit nasýtenia a redukujú tuk z brucha. Stávajú sa skvelým nizkokalorickým občerstvením.

Agritur čučoriedky

Naša rodinná spoločnosť BIO nákupy s.r.o. ako jediná v strednej Európe spolupracuje so združením farmárov Cooperativa Agritur. Pestovatelia zbierajú čučoriedky z čistého horského prostredia regionálneho parku Corno alle Scale na severe Talianska.

Čučoriedky z Corno alle Scale v porovnaní s priemyselne pestovanými čučoriedkami obsahujú oveľa viac antioxidantov. Laboratórne výsledky na obsah antioxidantov (antokyánov) preukázali, že čučoriedky obsahujú v 100g až 684 mg antokyánov.

O tom, že čučoriedky z Corno alle Scale patria medzi najkvalitnejšie na svete svedčí aj fakt, že čučoriedkový džem TOP BIO bol v roku 2016 ocenený zlatou medailou za kvalitu v súťaži Confraternita dello Gnocco D´Oro. Do súťaže bolo zapojených 23 výrobcov džemov z 5 provincíí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia