Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

5 tipov, ako žiť bez laktózy plnohodnotne

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
24.09.2022

Zistili vám intoleranciu na laktózu? Žiaden stres. Bez laktózy sa dá žiť plnohodnotne. Prinášame 5 užitočných tipov, ktoré vám môžu pomôcť

Čo je to intolerancia na laktózu?

Laktóza je mliečny cukor obsiahnutý v mlieku a mliečnych produktoch. Organizmus je schopný laktózu štiepiť pomocou enzýmu laktáza, ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Ak telo nedokáže vyprodukovať dostatočné množstvo laktázy, prechádza laktóza do hrubého čreva a začnú sa prejavovať príznaky intolerancie na laktózu.

Medzi najčastejšie príznaky patria bolesti brucha, hnačka, zvracanie alebo plynatosť. Ďalšie známky sú problémy s pleťou, začervenanie, afty či problémy s dýchaním.

Rozlišujeme aj alergiu na mlieko, kedy u jedinca nastáva nežiaduca reakcia na bielkovinu kravského mlieka. Najčastejšie sa vyskytuje u malých detí a časom môže zmiznúť.

1. Pozorne čítajte zloženie výrobkov

Dnes je ťažké rozoznať, kde všade sa skrýva laktóza. Pri bežnom nákupe potravín odporúčame zahrať sa na detektíva. Naučte sa slová označujúce laktózu a pozorne študujte etikety.

Mlieko, maslo, syry, tvaroh, smotana sú očividné alergény. Niektorí výrobcovia však mliečne zložky „skrývajú” pod rôzne názvy. Špeciálne si dávajte pozor na srvátku, kazeín, sušené mlieko, srvátkové bielkoviny či beta-laktoglobulín. Laktózu nájdete aj v keksíkoch, pečive, proteínoch, nápojoch a liekoch.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 45955817

2. Dajte šancu rastlinným nápojom

Rastlinné mlieko je úžasná náhrada klasického mlieka. Výborne sa hodí do raňajkových kaší, cereálií, pečenia, smoothies alebo do kávy. Na trhu nájdete pestrý výber orieškových príchutí - kokosové, mandľové, kešu mlieko.

Ak ste alergický na orechy, vyskúšajte sójové, ovsené, ryžové či makové rastlinné mlieko. Za zmienku stojí výživný pšenový nápoj. V ponuke DOBRIO máme lahodné rastlinné mlieka od talianskej značky isola Bio. Vyberie si naozaj každý.

3. Nebojte sa straty vápnika

„Ak nebudeš piť dostatok mlieka a jesť mliečne výrobky, bude ti chýbať vápnik.” Tento výrok počul v detstve snáď každý. Nie je pravdivý. So stravovaním sa bez laktózy neprídete o potrebný vápnik. Existuje množstvo bezlaktózových potravín s vysokým obsahom vápnika ako mak, brokolica, kel, kapusta, cícer, sója a fazuľa.

Ak nedokážete doplniť vápnik z rastlinnej stravy, zvážte výživové doplnky. Na webe DOBRIO nájdete práškový nápoj s obsahom vápnika.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 18091150

4. Syry, maslo, jogurty a nátierky

S bezlaktózovou diétou neprídete o pôžitok z obľúbených syrov, jogurtov či masla. Nahraďte ich alternatívami bez laktózy. Ponuka bezlaktózových výrobkov je v súčasnosti pestrá. V obchodoch hľadajte potraviny s nápisom lacto free alebo bez laktózy.

Odporúčame napríklad BIO tahini sezamové maslo od DOBRBIO. Môžete ho použiť na natieranie pečiva alebo na prípravu dezertov. Vyskúšajte aj bohatú ponuku orechových masiel bez laktózy.

5. Stavte na domáce varenie

Stravovanie v reštaurácii patrí k bežnému životnému štýlu moderného človeka. Vyberte si reštauráciu, ktorá pripravuje jedlo poctivo a má prehľad o jednotlivých zložkách v pokrmoch. Ak si nie ste istý zložením, vždy sa radšej informujte u čašníka. Každá reštaurácia by mala mať uvedené alergény v jedálnom lístku.

Pri stravovaní doma máte 100% kontrolu nad svojím jedlom. Varenie bez laktózy vyžaduje zo začiatku zmenu zaužívaných zvykov. Stávka na istotu je zelenina a ovocie. Odporúčame do stravy zakomponovať tofu, ryby a strukoviny. Veríme, že prechod na stravovanie bez laktózy bude ľahký.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia