Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Spoznajte najlepšie esenciálne oleje! Čím sa vyznačujú?

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
04.01.2023

Na svete je plno rastlín, ktoré sa odlišujú tvarom, veľkosťou, farbou a vôňou. Mnoho týchto rastlín obsahuje zlúčeniny, ktoré nie sú bežne viditeľné voľným okom. Ukrývajú sa v koreňoch, kôre, v kvetoch, semienkach alebo v iných častiach rastliny. Tieto zlúčeniny sa nazývajú esenciálne oleje.

Ako sa vyrábajú esenciálne oleje?

Esenciálne oleje sú súčasťou vonných rastlín. Na získanie esenciálnych olejov sa používa rad zložitých metód:

Destilácia vodnou parou – je jednou z najšetrnejších a zároveň z najznámejších metód výroby esenciálnych olejov. Za pomoci pomalej destilácie sa v destilačnom prístroji vyťažia aktívne zložky rastliny. Doba destilácie závisí od jednotlivých rastlín, napríklad destilácia klinčeka trvá aj 4 hodiny.

Lisovanie za studena – je metóda získavania esenciálnych olejov z citrusových plodov. Na plod pôsobí mechanický tlak, ktorý najčastejšie zo šupky alebo z kôry vytlačí olej. Látky, ktoré sa získavajú lisovaním citrusov, sa nazývajú esencie.

Extrakcia za použitia rozpúšťadiel – pri tejto metóde sa zalievajú rastliny syntetickým rozpúšťadlom a následne sa zohrievajú, aby sa postupne uvoľnili žiadúce zložky. Výsledkom celého procesu je farebná hustá kvapalina, ktorá pripomína esenciálny olej a má veľmi podobné parametre.

Ako používať esenciálne oleje?

Esenciálne oleje nie sú určené na vnútorné použitie, iba na vonkajšie. Najdôležitejšia je ich vôňa, ktorá má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Esenciálne oleje sú známou zložkou v kozmetickom priemysle a tiež pri aromaterapii.

Esenciálne oleje zväčša používame na:

  • upokojenie a oddych organizmu,
  • masáže tela a do kúpeľa,
  • do aromalampy, na inhalácie,
  • na osvieženie vzduchu,
  • pri zdravotných ťažkostiach.

Svieža mandarínka, zemitý céder

Na výber je naozaj nespočetné množstvo esenciálnych olejov. Kým niekto preferuje jemnú levanduľovú vôňu, iný siahne po sviežej mätovej alebo po mandarínkovej. Dokonca každý z esenciálnych olejov má svoje unikátne vlastnosti, vďaka ktorým pomáha v určitej oblasti. Medzi tie najobľúbenejšie oleje patria:

Levanduľový olej

Levanduľový esenciálny olej pôsobí upokojujúco vďaka svojej pôvabnej sladkej a kvetnatej vôni. Levanduľa zmierňuje stres a úzkosť, preto sa odporúča použiť v momentoch určených na relax. Sila levanduľového oleja sa prejavuje tiež pri ranách – olej je mimoriadne účinný pri popáleninách, pri ich následnom hojení, ako aj pri hojení strií a jaziev.

Tip na použitie levanduľového oleja: Pre zlepšenie nálady a pri mentálnom vyčerpaní difúzujte 5 kvapiek levandule, 5 kvapiek šalvie a 5 kvapiek pomaranču (alebo mandarínky).

Eukalyptový olej

Eukalyptový esenciálny olej je naozaj univerzálny a používa sa nielen na uvoľnenie organizmu či pri zdravotných problémoch, ale aj na čistenie povrchov v domácnosti. Ak milujete pocit sviežosti, stavte na eukalyptus. Eukalyptový olej mnohí z nás tiež poznajú ako prvú pomoc pri dýchacích ťažkostiach na uvoľnenie dýchacích ciest. Navyše je tiež súčasťou repelentov, pretože vôňa eukalyptu spoľahlivo odpudzuje hmyz.

Tip na použitie eukalyptového oleja: Pre pozdvihnutie nálady difúzujte 5 kvapiek eukalyptu, 5 kvapiek rozmarínu a 5 kvapiek mäty. Pre relaxačnú masáž proti svalovej únave do 60 ml fľaše zmiešajte 8 kvapiek eukalyptu, 8 kvapiek mäty, 8 kvapiek levanduľového oleja a doplňte mandľovým nosným olejom. Pre čistenie povrchov zmiešajte do 250 ml sprejovej fľaše 25 kvapiek eukalyptu, 40 kvapiek citrónu, 30 kvapiek tea tree a zvyšné 3/4 doplňte destilovanou vodou a 1/4 alkoholom.

Tea trea esenciálny olej

Tea Tree esenciálny olej by mal mať svoje miesto snáď v každej domácnosti. Je obľúbený pre dvoje dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Pôsobí priaznivo pri zápaloch, ťažkostiach s prieduškami a vredoch. Podobne ako eukalyptus aj tea trea esenciálny olej je skvelým odpudzovačom hmyzu. Jeho sila tiež spočíva aj pri liečení plesňových ochorení nôh a nechtov.

Tip na použitie tea trea esenciálneho oleja: Pre osvieženie a očistenie vzduchu difúzujte 5 kvapiek tee trea a 5 kvapiek eukalyptu. Pre dezinfekciu menších poranení aplikujte niekoľko kvapiek tee trea priamo na postihnuté miesto. Pre zdravý vzhľad nechtov po sprchovaní aplikujte niekoľko kvapiek tee trea priamo na nechty. Pre čistenie povrchov pridajte niekoľko kvapiek do sprejovej fľaše s vodou.

Pomarančový olej

Pomarančový olej: Pomaranče nám svojou vôňou asociujú Vianoce, preto svieži pomarančový olej dodáva energiu a pozitívnu náladu. Z niekoľkých kvapiek voňavého pomarančového oleja vyčarujete aj osviežujúcu limonádu. Olej má pozitívne účinky na imunitu, pri infekčných ochoreniach, kŕčoch a zápche.

Tip na použitie pomarančového oleja: Zlepšenie nálady v zimnom období – Kombinujte s levanduľou v pochmúrnom, melancholickom jesennom a zimnom období, keď nám chýba slnečný svit a teplo. Je skvelým pomocníkom do čistiacich prostriedkov (na podlahu, povrchy, umývadlo…) – pridajte pár kvapiek (stačia 2-3) pomarančového oleja do obľúbeného čistiaceho prostriedku.

Cédrový olej

Cédrový olej: Najprv na vás pôsobí jeho podmanivá a výrazná vôňa. Zemité tóny sú neodmysliteľnou súčasťou najmä mužských parfumov. Cédrový olej pôsobí pozitívne pri detoxikácii, úzkosti a strese. Zo zdravotného hľadiska sa používa pri zápaloch sliznice, hrudných infekciách  a pri problémoch s pokožkou hlavy.

Tip na použitie cédrového oleja: Pre upokojenie po náročnom dni difúzujte 5 kvapiek cédrového dreva. Pre zvláčnenie pokožky hlavy pridajte do šampónu 1 kvapku cédrového dreva a 2 kvapky tee trea počas umývania vlasov.

Esenciálne oleje v aromaterapii

Esenciálne oleje majú svoje zastúpenie tiež pri vyhľadávanej aromaterapii. Ako z názvu vylýva, aromaterapia je liečba prostredníctvom vône, čiže esenciálnymi olejmi. Oleje sa pri aromaterapii aplikujú cez pokožku alebo sa zvolí difúzia. Tento spôsob liečby je účinný pri zlepšení fyzickej, a duševnej pohody. Základom aromaterapie je používať iba tie oleje, ktoré majú 100 % prírodný pôvod.

Nie za každú cenu!

Esenciálne oleje sú síce prospešné pre zdravie, ale v niektorých prípadoch treba ich použitie zvážiť. Pokiaľ si nie ste istí, či vám olej nemôže uškodiť, radšej konzultujte jeho prípadné použitie s lekárom. Spozornieť by ste mali najmä pri pretrvávajúcich zdravotných ťažkostiach. Rizikovým môže byť astma, vysoký tlak, epilepsia, pooperačné stavy alebo kožné problémy.

Na esenciálne oleje by si mali dať pozor aj tehotné ženy. V každom prípade platí zlaté pravidlo: vopred si použitie overiť s odborníkom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia