Infobar icon

Odporúčame vám slovenský zázvorový nealkoholický nápoj ZINGI. Med, citrónová šťava, zázvorová šťava a nič viac. 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Prehľad surovín - čo môžeme mlieť alebo vločkovať

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
28.06.2022

V závislosti od prístroja, je potrebné rozlišovať, ktoré suroviny sa dajú mlieť alebo vločkovať. Vytvorili sme prehľadnú tabuľku surovín a takisto praktický postup ako získať čo najlepšie výsledky pri mletí a vločkovaní surovín.

Prehľadná tabuľka surovín, ktoré sú vhodné pre dané zariadenie

 

V mlynčeku na obilie sa dá spracovať celá škála surovín. Je však potrebné dodržať niekoľko zásad pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

  • V zásade môžete zomlieť čokoľvek, čo nie je mastné alebo vlhké - preto do mlynčeka nedávajte žiadne orechy alebo olejnaté semienka, ako napríklad ľanové semienko alebo mak.
  • Pri kúpe surovín dbajte na to, aby bol suroviny vyčistené, aby na ňom nezostali žiadne zvyšky, ako sú malé kamienky, ktoré by mohli mlecie kamene poškodiť.
  • Na mletie používajte iba suché suroviny - inak by sa mlecie kamene mohli zlepiť.
  • Tip: Ak chcete otestovať vlhkosť, pritlačte zrno lyžičkou na hladký povrch. Ak sa zrno rozštiepi, je dostatočne suché. Ak sa správa ako ovsená kaša, je príliš mokré.
  • Ak si niekedy nie ste istí spracovaním zrna, vždy je najlepšie najskôr spracovať malé množstvo. Potom odskrutkujte násypku a skontrolujte, či sú kamene zlepené. Ak sú zlepené, kamene sa dajú ľahko vyčistiť hrubým mletím ryže alebo očistením mlecích kameňov sadou kefiek na čistanie mlecích kameňov. Takže neváhajte experimentovať!
  • Nie každý motor je dostatočne silný na spracovanie všetkých druhov obilia. Najlepšie je premyslieť si, čo chcete spracovať ešte pred kúpou a potom vybrať mlynček so správnym výkonom motora. Naša tabuľka vám pomôže pri rozhodovaní.

 

 

Takisto vo vločkovači sa dá spracovať celá škála surovín. Je však potrebné dodržať niekoľko zásad pre dosiahnutie najlepších výsledkov.

  • Vločkovaný materiál musí byť dobre vyčistený, inak môže dôjsť k poškodeniu zariadenia napríklad kameňmi.
  • Nerobte si zásoby ovsených vločiek: Čerstvé ovsené vločky by ste mali zjesť ihneď, pretože skladovaním veľmi rýchlo strácajú cenné živiny a v dôsledku toho môžu zhorknúť. Nebojte sa, s našimi vločkovačmi je to super rýchle.
  • Na vločkovanie odporúčame ovos bez šupky (nahý ovos).
  • Ostatné zrná krátko navlhčite v sitku, nechajte pár hodín sušiť a až potom zvločkujte. Výsledkom sú nielen krajšie vločky, ktoré sa nedrolia, ale zrno lepšie strávite, keď je napučané.
  • Samozrejme tu môžete aj experimentovať a vylisovať rôzne semienka či koreniny – ale prosíme žiadne orechy ani strukoviny, sú príliš tvrdé.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia