Infobar icon

Odporúčame vám prírodný repelentný sprej HERB s obsahom prírodných éterických olejov – levandule, citronely, geránia, mäty, rozmarínu, klinčeka a eukalyptu, vďaka čomu je prírodný repelent vhodný aj pre detičky.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Najzdravšie semienka, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
13.11.2022

Sú zdravé, chutné a počujeme o nich všade. Semienka – malý zázrak prírody, ktorý má pozitívne účinky na naše zdravie, preto by sme ich mali zaradiť aj do nášho jedálnička. Ktoré z nich by sme si však na našom tanieri mali dopriať najviac?

Nielen ovocie a zelenina sú prospešné pre naše telo a mali by sme si ich dopriať každý deň. Rovnako zdravé sú semienka, z ktorých majú mnohé liečivé účinky. Semienka sú zdrojom minerálov, vitamínov, antioxidantov, ako aj omega mastných kyselín. Napríklad pestrec mariánsky je vhodný na jarný či jesenný detox pečene. Tekvicové semienka sú zase bohaté na zinok a slnečnicové semienka na vitamín E. Semienka sú vo všeobecnosti ľahko dostupné a vhodné ako prímes rozličných pokrmov.

Ľanové semienka

Ľanové semienka majú mnohí v obľube, pretože sú bohatým zdrojom antioxidantov a omega-3 mastných kyselín. Okrem toho sa z ľanových semienok vyrába hodnotný olej, ktorý je vhodný na detoxikáciu organizmu. Ľanové semienka sa odporúča konzumovať pomleté, aby poskytli vášmu telu všetky prospešné látky. Zaradením semienok do vášho jedálnička sa zlepší vaše trávenie, udržíte si zdravú pokožku a vlasy a navyše sa vám zlepší pamäť aj koncentrácia. Hodia sa na prípravu veľkého množstva pokrmov – do polievok, do šalátov, kaší, ale aj chutných múčnikov.

Tip na recept: Puding z ľanových semienok

Potrebujete: 4 PL pomletých ľanových semienok, 300 ml mandľového mlieka, 1 banán 1  jablko, štipku mletej škorice

Postup: Ľanové semienka zmiešajte v miske s mandľovým mliekom. Hmotu prikryte a nechajte cez noc odstáť v chladničke. Nasledujúci deň ošúpte banán a pokrájajte ho na kolieska. Jablko umyte, odstráňte z neho jadrovník a nakrájajte na malé časti. Puding z ľanových semiačok vyberte z chladničky, premiešajte a rozdeľte do menších misiek. Pred podávaním ozdobte ovocím a štipkou škorice.

Chia semienka

Chia semienka si v posledných rokoch získali obrovskú pozornosť. Stali sa superpotravinou a postupne ju mnohí z nás zaradili aj do svojho jedálnička. Nečudo, pretože obsahujú omega-3 mastné kyseliny, prospešné pre náš organizmus. Drobné semienka s čiernymi a bielymi škvrnami sú taktiež zdrojom horčíka, vápnika, železa, sodíka a zinku. Chia semienka sú navyše malí pomocníci pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov.

Tip na recept: Čokoládový nápoj s chia semienkami a orieškami

Potrebujete: 80 ml mandľového mlieka, 2 PL chia semienok, 3 datle, 60 g lieskových orieškov (aj na ozdobenie), 3 zrelé banány, 2 ČL kakaa, 1 ČL vanilky

Postup: Zmiešajte mandľové mlieko s chia semienkami, za občasného premiešania ich nechajte napučať 15 – 30 minút. Z ďatlí odstráňte kôstku a spolu s lieskovými orieškami ich vymiešajte mixérom do maslovej hmoty. Do mixéra pridajte chia zmes, na kolieska pokrájané banány, kakao a vanilku. Všetko spojte do nie príliš hustého krému. Ak je nápoj stále hutný, rozrieďte ho mandľovým mliekom. Nápoj rozdeľte do pohárov. Na ozdobu môžete použiť nastrúhanú čokoládu alebo nadrobno nasekané lieskové oriešky.

Tekvicové semienka

...alebo poklad, ktorý si vieme dopestovať na našej záhrade či na balkóne. Tekvicové semienka sú chutné a majú pozitívne účinky na naše zdravie. Najzdravšia verzia je ich konzumácia za surova, aj keď ťažko sa odoláva praženým tekvicovým semienkam alebo dokonca soleným. Ak máte chuť na rýchlu a najmä zdravú maškrtu, siahnite po neochutených tekvicových semienkach.

Tip na recept: Tekvicové pesto

Pripravte si z tekvicových semienok pesto. Pomeľte 100 g tekvicových semienok, prilejte k nim 100 ml tekvicového oleja, trošku nastrúhaného parmezánu, bylinky podľa vášho výberu a nezabudnite osoliť a okoreniť. Lahôdka je hotová, stačí ju už len ochutnať.

Konopné semienka

Konope je tu s nami už niekoľko tisíc rokov. Vlastnosti tejto rastliny a zvlášť konopných semienok boli známe starým kultúram už odpradávna. Konopné semienka vynikajú radom látok propešných pre ľudský organizmus, ktoré sú v nich zastúpené. Zdravú potravinu z nich robia aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E, K, ako aj vláknina. Konopné semienka sú bohaté na horčík, draslík, jód či železo. Sú taktiež všestranné na použitie – môžete si z nich pripraviť konopné mlieko alebo nimi dochutiť smoothies, domáce pudingy aj šaláty.

Tip na recept: Konopné mlieko

Približne 50 g nelúpaných konopných semienok rozmixujte s 1 ďatlou, vanilkovým extraktom a 350 ml vody. Po dôkladnom rozmixovaní aspoň dvakrát preceďte cez sitko. Hotové mlieko by ste mali skladovať v sklenenej nádobe v chladničke, kde pri ideálnych podmienkach vydrží v priemere týždeň.

Ďalšie chutné semienka

Zdraviu prospešných semienok je také kvantum, že ak by sme ich chceli vymenovať všetky, nezmestili by sa do jedného článku. Za zmienku, samozrejme, stoja aj ďalšie dobre známe semienka ako slnečnicové, sezamové, semienka mrkvy, semienka bazalky, semienka aloe vera, feniklové alebo makové semienka.

Z tých menej tradičných, ale zato rovnako účinných, možno budete poznať levanduľové semienka, goji semienka, semienka lufy alebo dokonca jalapena.

Nech už preferujete ktorékoľvek, jedno je isté. Všetky tieto drobné poklady prírody sú malou zdravotnou bombou pre váš organizmus.

Semienka v tehotenstve: áno či nie?

Obzvlášť v tehotenstve platí, že potraviny treba konzumovať s mierou. Semienka sú skvelým zdrojom výživných látok, preto nemusíte mať veľké obavy, ale mali by ste si im dať zelenú aj v tomto výnimočnom období. Počas tehotenstva potrebuje organizmus energiu a dostatok výživných látok pre správne fungovanie.

Chia semienka, ľanové, sezamové, tekvicové či konopné sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, bielkovín, minerálov, vitamínov skupiny B či antioxidačného vitamínu E.

Semienka sú bohaté na vápnik, draslík, železo a sodík. Malé zdravie z prírody v podobe semienok dokonca obsahujú látky podporujúce imunitný systém. Pravidelné užívanie semienok je tiež prevenciou pri rozličných ochoreniach.

Semienka v kocke

Ak ste sa rozhodli doplniť váš jedálniček semienkami, vedzte, že urobíte niečo naviac pre vaše zdravie.

  1. Semienka obsahujú vysoké množstvo vitamínov, minerálov, esenciálnych olejov a enzýmov. Sú základom zdravej výživy.
  2. Semienka sú vhodné na prípravu mnohých pokrmov. Najčastejšie sa pridávajú do šalátov, pudingov alebo do nápojov. Dochutíte nimi aj polievky alebo obľúbené múčniky.
  3. Pokiaľ máte chuť na „niečo malé pod zub“, vhodnou voľbou sú práve semienka. Konzumovať by sa však mali neopražené, nesolené a nemáčané v čokoláde.
  4. Zaradiť semienka do jedálnička môžu aj tehotné ženy. Semienka obsahujú výživné látky dôležité pre správne fungovanie organizmu. Netreba však zabúdať, že aj zdravé potraviny treba konzumovať s mierou.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia