Infobar icon

Odporúčame vám citrónovú šťavu zo Sicílie v BIO kvalite z dozretých sicílskych citrónov. Nie je robená z koncentrátu a neobsahuje žiadne pridané látky alebo konzervanty. Nie je riedená. Balená v skle.

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Kokos: Tropické ovocie s výbornými účinkami na zdravie človeka

Naše články - BLOG
Napísal Tím DOBRIO
16.02.2023

Kokosový orech alebo jednoducho kokos sa v poslednom čase stáva obľúbenou surovinou v kozmetike a vo výžive. Jeho využitie v kuchyni je rozmanité – od kokosového mlieka cez kokosový cukor až po kokosovú múku. Kokos má mnoho benefitov, obsahuje antioxidanty, vlákninu a ďalšie zdraviu prospešné látky. Prečítajte si, prečo by ste ho aj vy mali zaradiť do jedálnička.

Čo obsahuje kokos?

Najviac zastúpené v kokosovej dužine sú tuky. Ak teda držíte diétu alebo potrebujete schudnúť, kokos konzumujte s mierou. Okrem tukov v kokose nájdeme bielkoviny, niektoré dôležité minerály, malé množstvo vitamínov skupiny B a vlákninu. Bohaté zastúpenie má vápnik, železo a mangán, nájdeme v ňom však aj draslík, fosfor, horčík, selén či kremík.

 

Nutričné hodnoty

Surová kokosová dužina (100g)

Sušená kokosová dužina (100g)

Kalórie

354

650

Bielkoviny

3 gramy 

7,5 gramu

Sacharidy

15 gramov

25 gramov

Vláknina

9 gramov

18 gramov

Tuky

33 gramov

65 gramov

Mangán

75 % ODD*

137 % ODD

Meď

22 % ODD

40 % ODD

Selén 

14 % ODD

26 % ODD

Horčík

8 % ODD

23 % ODD

Fosfor

11 % ODD

21 % ODD

Železo

13 % ODD

18 % ODD

Draslík

10 % ODD

16 % ODD

 

*ODD - odporúčaná denná dávka
Zdroj: https://fitnessrevolution.sk/

Účinky a benefity kokosu

Kokos vo všetkých formách vám môže pomôcť v mnohých ohľadoch. Kokosová voda je stopercentne prírodný nápoj, ktorý hydratuje a dodáva telu dôležité spektrum vitamínov a minerálov. Využívajú ju i športovci po pohybovej aktivite.

Konzumácia kokosovej dužiny taktiež prospieva v mnohých smeroch. Kokos zvyšuje tvorbu zdravého cholesterolu, znižuje krvný tlak a udržiava správnu hladinu cukru v krvi. Znižuje aj výskyt rizikových faktorov srdcových chorôb. Ako sme spomínali, kokosy sú veľmi bohaté na vlákninu. Tá nám pomáha zväčšovať objem stolice a prispieva aj k jej pravidelnosti. Kokos má i antibakteriálne účinky a pomáha nám pri celkovej imunite organizmu.

Ako otvoriť kokosový orech?

Kokosu sa veľa ľudí vyhýba práve preto, lebo si myslia, že je ťažké ho otvoriť. Postup však nie je taký zložitý, ako sa na prvý pohľad zdá.

  1. V prvom kroku by sme mali dostať von kokosovú vodu. Na to môže poslúžiť vývrtka od vína.
  2. Keď máme kokos vyprázdnený, po celom obvode ho nakrojíme nožom.
  3. Potom od seba oddelíme obe časti ovocia.
  4. Nakoniec treba ešte kokos zbaviť šupky, aby sme mohli zjesť jeho bielu dužinu. Môžeme obe časti uvariť. Kokos tak bude chutnejší a ľahšie vylúpneme dužinu. 

Vedeli ste, že… z kvetov kokosovníka sa vyrába kokosový cukor? Sladká štava, ktorá je získavaná zo žltých kvetov, sa spracovaním premení na kokosový cukor s jemnou karamelovou chuťou. Považujeme ho za zdravšiu náhradu sladidla.

Ako zaradiť kokos do svojho jedálnička?

Na trhu už dnes existuje veľa produktov, ktoré obsahujú kokos. Ak teda nemáte radi surový kokos alebo si len chcete ozvláštniť svoj jedálniček, k dispozícii je množstvo alternatív, ktoré môžete vyskúšať.

Kokosová múka

Kokosová múka sa získava z dužiny kokosových orechov. Je vhodná i pre celiatikov. Jej štruktúra je veľmi jemná a preto sa využíva v pečení – piškótové cesto z kokosovej múky je pekne nadýchané. Takisto sa dá použiť i vo varení na zahustenie krémov či omáčok.

Kokosový nápoj

Kokosový nápoj je vynikajúca náhrada mlieka. Neobsahuje lepok, takže je vhodný pre celiatikov a ani laktózu, takže ho môžu smelo piť i ľudia s alergiou alebo intoleranciou na laktózu. Je úplne bez cukru a umelých sladidiel a nenájdete v ňom žiadne konzervanty. Odporúčame ho konzumovať studené alebo ako základ k chrumkavým vločkám. Ideálne je aj ako základ na prípravu omáčok, dezertov a krémov.

Kokosový cukor

Kokosový cukor s nižším glykemickým indexom je skvelou náhradou bieleho cukru. Dodá vašim nápojom či jedlám jemnú karamelovú chuť.

Kokosová voda

Kokosová voda bohatá na draslík a bez tuku vás osvieži po tréningu alebo v teplých dňoch. Značka Isola Bio destiluje iba čisto zelenú kokosovú vodu z mladých zelených kokosov.

Strúhaný kokos

Strúhaný kokos sa vyrába strúhaním čerstvej a dozretej dužiny. Môžete si ho ráno pridať do raňajok – skvele vynikne v kašiach, jogurte alebo tvarohu. Využitie nájde aj pri príprave mliečnych či ovocných kokteilov. Pri varení dobre vynikne aj v palacinkách, v pudingu alebo v rôznych omáčkach. Pridáva sa tiež do zákuskov, či už na posypanie koláča alebo priamo do cesta.

Kokosová granola

Chrumkavá kokosová granola sladená medom je chutným základom do zdravých raňajok. Či už si ju pridáte do jogurtu, rastlinného nápoja alebo mlieka, zaručí vám výbornú chuť. Obsahuje strúhaný kokos a pražené kokosové vločky. 

Ozvláštnite si priestor domova

Ak máte radi vôňu kokosu, určite vyskúšajte kokosové sviečky. Vášmu domovu dodajú arómu sviežosti a tropickosti. Postarajú sa o harmóniu, uvoľnenie a navodenie atmosféry, ako keby ste ležali v teple na pláži.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia