Odporúčame vám slovenský prírodný repelentný sprej bez obsahu škodlivých látok. Vhodný aj pre detskú pokožku.
Proso nie je pôvodom zo strednej Európy, napriek tomu sa o prose hovorí ako o plodine starých Slovanov. Samotné zrniečka prosa sa pritom konzumovať nedajú, šupka je príliš tvrdá a nepožívateľná. Preto sa odjakživa lúpalo, čím vznikne pšeno. Pšeno, rovnako tak ako pohánka, patrili k tým najbežnejším potravinám, ktoré sa u nás po celé stáročia jedli. Predovšetkým vo forme kaše, taktiež sa z nich robili placky. Proso z polí neskôr vytlačili pšenica a raž, ktoré mali vyššie výnosy. Ako príloha si pšeno svoju obľubu taktiež neudržala. Zemiaky a dovozová ryža nastúpili na ich miesto.
Stráviteľné pre každého
Jednou z hlavných predností pšena je dobrá znášanlivosť a stráviteľnosť. Je obilninou, ktorá má najnižší alergizujúci potenciál, niekde sa uvádza, že je úplne nealergizujúca.
Zároveň je dobre stráviteľná. Preto sa hodí napríklad aj pre bábätka už v rámci prvých príkrmov. Taktiež vyhovuje ľuďom, ktorí majú horšie trávenie, a trávenie obilnín im robí problémy. Samozrejme je ale pšeno vhodné a dobré pre každého.
V rámci smeru, ktorý sa zaoberá potravinami z hľadiska kyselinotvornosti alebo zásaditosti, je pšeno považované za najviac zásadotvornú obilninu, a teda neprispieva k nechcenému okysleniu organizmu. Pšeno nemá kompletné bielkoviny ako napr. quinoa. V pestrom jedálničku to však v skutočnosti nepredstavuje nevýhodu. Má pomerne veľa vitamínov skupiny B, preto vraj prispieva ku šťastnému a spokojnému životu. Pšeno je taktiež pomerne bohaté na rôzne minerály.
Ako pšeno pripravovať
Často sa odporúča pšeno pred varením spariť vriacou vodou. U drobného pšena, ktoré je najbežnejšie a o ktorom píšeme, to však nie je nutné. Stačí prepláchnuť studenou vodou tak ako každú inú obilninu.
Tipy na použitie
- príloha do rizota,
- zápražka do polievky,
- kaša na raňajky,
- krémy, dezerty,
- pšeno zapečené na sladko, slano.
Upozornenie: Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na našich stránkach sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne jej výživových a liečivých účinkoch. Dovoľujeme si vás upozorniť, že všetky informácie na tejto stránke majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom.