Odporúčame vám slovenský zázvorový nealkoholický nápoj ZINGI. Med, citrónová šťava, zázvorová šťava a nič viac.
Pripravte si s nami chutný a zdraviu prospešný nepečený koláčik plný vitamínov, minerálov a vlákniny.
Vlašské orechy obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre nás veľmi prospešné. Orechy zlepšujú náladu, zvyšujú výkonnosť mozgu a pomáhajú proti rakovine. Vlašské orechy ešte obsahujú : vitamíny B1, B2, B3, B6, E, fosfor, draslík, horčík, zinok (viac ako ryby alebo mäso), železo, selén, meď a mangán, vlákninu a bielkoviny.
Mak je bohatým zdrojom vápnika obsahuje ho 12 násobne viac ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín.
Kešu orechy obsahujú veľa vlákniny, dobre sa trávia, pomáhajú udržať metabolizmus v chode, takže telo skôr vylúči škodliviny z tela.
Ingrediencie
- orechový korpus
- 2 šálky orechov
- 1/2 šálky hrozienok
- maková náplň
- 1 a 1/2 šálky maku
- 100g sušených sliviek
- svetlá náplň
- 1 šálka kešu orechov
- 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1/4 šálky kokosového oleja
- 4 PL citrónovej šťavy
- čokoládová poleva
- 2 PL ryžového sirupu
- 2 PL kokosového oleja
- 2 PL kakaa
Postup
Kešu orechy namočíme min. na 1,5 hodiny. Hrozienka a sušené slivky takisto namočíme.
Príprava orechového korpusu
Orechy (podľa vlastného výberu : vlašské, mandle, lieskové) zmixujeme so scedenými hrozienkami (môžeme nahradiť datľami) v mixéri s ostrým nožom. Hmotu natlačíme do okrúhlej formy s odnímateľným dnom o rozmere 20cm. Dáme do chladničky.
Príprava makovej náplne
1 a 1/2 šálky maku zomlieme a rozmixujeme so scedenými slivkami (môžeme nahradiť hrozienkami). V prípade potreby môžeme dochutiť ryžovým sirupom (medom). Makovú náplň natrieme na orechový korpus a dáme do chladničky.
Príprava svetlej náplne
1 šálku namočených kešu orechov zlejeme, pridáme 1/4 šálky javorového sirupu (med), zľahka roztopenú 1/4 šálky kokosového oleja, 4 PL šťavy z citróna a rozmixujeme na hladký krém. Hmotu rozotrieme na makovú náplň a dáme aspoň na 20 min. do mrazničky.
Príprava čokoládovej polevy
2 PL ryžového sirupu, 2 PL kokosového oleja a 2 PL kakaa rozmiešame a nalejeme na stuhnutú svetlú náplň. Dáme do chladničky stuhnúť.
Režeme horúcim nožom a podávame.
Dobrú chuť praje Tím Bionákupy.sk